Bucharest OnTrack Fest 2020 – Youngtimerele au ieșit la rampă, iar „Experții” au făcut spectacol

BucharestOnTrackFest

Bucharest OnTrack Fest derulat între 11-12 iulie s-a desfășurat anul acesta în două locații diferite, 2020 fiind un an atipic pentru mișcarea retro prin prisma măsurilor de prevenție generate de pandemia de Covid-19. Susținut și de revista MotorClasic&Youngtimer, a doua ediție a Bucharest OnTrack Fest s-a bucurat de prezența a peste 100 de participanți.

Foto: Dan Boboacă; Alina Manole

Având în urma sa o rețetă cizelată de-a lungul ultimilor cinci ani, Bucharest OnTrack Fest s-a derulat între 11-12 iulie în două locații diferite, din cauza necesității impuse de respectarea normelor de siguranță.

BucharestOnTrackFest2020

Bucharest OnTrack Fest 2019

Practic, partea competițională, un concurs de regularitate sportivă s-a derulat în mod tradițional, pe autodromul Academiei Titi Aur, care rămâne din toate punctele de vedere cea mai portivită locație pentru acest gen de evenimente, permițând concursuri atât pe pista de asfalt cât și pe cea de macadam, chiar și în același timp.

Partea de de socializare, festivitatea de premiere și cocktail-ul sponsorizat de vinurile Alira au fost organizate duminică la o locație în aer liber aflată pe malul lacului Cernica.

Organizat de JustClassicMotorsport, ediția a doua a Bucharest OnTrack Fest a reprezentat într-un fel „marea dezmorțire” pentru pasionații de automobile clasice, youngtimer, sport și off-road, formatul compact de doar o zi pentru întregul concurs fiind apreciat de cei peste 100 de participanți (107 mai exact) înscriși la cele șapte categorii constituite.

Măsuri drastice de siguranță

Academia Titi Aur a oferit, atât prin poziția față de București, cât și prin facilitățile proprii, condițiile ideale desfășurării acestui eveniment.

Formula organizatorică sub care s-a desfășurat ediția 2020 a Bucharest OnTrack Fest a fost una specială, prin care la eveniment nu a fost permis accesul publicului, apropiaților sau familiilor participanților.

BucharestOnTrackFest2020

Pentru a se asigura toate măsurile necesare de prevenție, s-a preferat ca întregul concurs să se defășoare pe parcursul unei singure zile – o adevărată piatră de încercare din punct de vedere logistic – care a inclus astfel antrenamentele libere, calificările și manșele de concurs.

De asemenea, tot la capitolul siguranță trebuie menționat că pe pistă nu a fost posibil accesul a mai mult de șase mașini pe manșă!. Iar așezarea în parcul de Service a respectat normele de distanțare socială.

Pentru prima dată a fost organizată categoria „Electrice”

Pentru prima dată, pe lângă categoriile „tradiționale” -Moto, Clasic, Youngtimer, Sport, Off-Road și Experți a fost introdusă și categoria „Electrice” care s-a bucurat de prezența a șase temerari. Aceștia au adus la start trei modele diferite: BMW i3, Renault Zoe și Nissan Leaf

Cea mai slabă participare s-a înregistrat în categoria Off-Road, doar 3 concurenți, în schimb categoriile „Youngtimer” și „Sport” au fost extrem de populate, fiind nevoie de împărțirea participanților în  mai multe serii de câte șase – numărul maxim admis pe pistă pentru respectarea tuturor condițiilor de siguranță și securitate.

Un eveniment recomandat deopotrivă debutanților, dar și „veteranilor”

Autodromul Academiei TitiAur este ideal pentru debutanții în concursurile auto și moto, fiind o pistă relativ scurtă care pune în valoare tehnica de pilotaj.

Prin acest format de tip „regularitate sportivă” prin care concurentul trebuie să realizeze acelaș timp, sau unul cât mai apropiat, pe fiecare tur este și unul „prietenos” cu mașinile, „bătrânele doamne” de la categoria „Classic” fiind astfel menajate de solicitări extreme.

Bucharest OnTrack Fest este gândit ca un eveniment deschis pentru oricine dorește să-și ducă pasiunea pentru automobil sau motocicletă la un alt nivel.

BucharestOnTrackFest2020

Anul acesta a fost  practic permis accesul oricărui pasionat, fără restricții. Singura obligație fiind dată de respectarea normelor de siguranță pe pistă și în afara ei.

Din acest motiv cea mai populată categorie a fost „Youngtimer” unde s-au înscris peste 23 de concurenți, în marea lor majoritate, debutanți.

Am putea spune că acesta este și un efect al efortului depus de revista MotorClasic&Youngtiner de a promova de-a lungul ultimilor cinci ani mișcarea youngtimer.

Practic în România, apariția revistei MotorClasic&Yountiner precum și a evenimentelor în genul Bucharest OnTrack Fest au contribuit la nașterea unei noi generații de pasionați, viitori posesori de automobile clasice și participanți la evenimentele de gen.

BucharestOnTrackFest2020

Un concurs care a mers ceas

Deși pentru un astfel de eveniment, nu rezultatele contează, participanții urmărind mai mult să-și etaleze calitățile proprii sau mașinile, și chiar să profite pentru a socializa, atunci când totul este bine organizat și implicarea concurenților este alta.

Treptat, de la o categorie la alta, spectacolul de pe pistă a crescut în intensitate, pe măsură ce mediile orare impuse prin regulament au început să scadă.

Am văzut de la automobile istorice care au mers ca un metronom, la automobile sport ce uneori s-au apropiat de limite

Spectacolul cel mai frumos l-au dat însă „Experții” unde o adevărată „haită” de Forduri Escort MK 1 și 2, multe dintre ele obinuite ale etapelor de raliuri din CNR sau participante la concursuri celebre de regularitate, precum Raliul Monte Carlo, s-au luptat ca leii pentru podiumul final. Asistența fiind ținută cu sufletul la gură până la căderea steagului în pătrățele.

O reușită din toate punctele de vedere

Explozia de adrenalină de pe pistă din ziua de sâmbătă, a fost completată de o dimineață liniștită pe malul lacului Cernica, unde s-a organizat un cocktail și festivitatea de premiere.

Aici cei prezenți s-au putut delecta și cu o expoziție de pictură, în diverse tehnici, pe teme auto bineînțeles susținută de artiștii Adrian Mitu – Aquarelief, Alina Manole sau Constantin Unguraș.

„Cea de-a doua ediție a Bucharest OnTrack Fest a fost o reușită incredibilă care a adus împreună oameni pasionati de automobilism și motociclism după o lungă perioadă în care problemele generate de pandemia COVID-19 i-au tinut izolati.

Partea competițională a evenimentului s-a desfășurat ca de obicei la ATA, în conditii de siguranță, unde cele șapte categorii au strâns un număr de 107 concurenți care s-au bucurat de o zi superbă!

Noutatea a fost ceremonia de duminică 12 iulie, care s-a desfasurat pe malul lacului Cernica și care a dat posibilitatea participanților să socializeze, în condiții de siguranță, să schimbe păreri despre eveniment  și nu in ultimul rând sa admire creațiile artiștilor Alina Manole, Adrian Mitu și Constantin Unguras.

Rețeta a fost una de succes pentru că, dupa cum se știe, Bucharest OnTrack Fest nu este numai despre mașini ci și despre pasiune și frumusețe” a declarat în cadrul festivității de premiere Georgios Ladopoulos – organizatorul evenimentului.

Am plecat plăcut impresionați de al acest eveniment unde oameni care împătășesc aceeași pasiune au lăsat la o parte orgoliile și ambițiile pentru a petrece un weekend plin de acțiune, dar și de momente de relaxare.

Rezultatele pot fi consultate pe pagina oficială a evenimentului: Bucharest OnTrack Fest

 

 

 

 

Adaugati comentariu