Bun la toate: Honda Crossrunner

Honda Crossrunner AutoExpert

Versatilitatea, fiabilitatea și  performanşele sunt motivele pentru care acest Crossrunner ține pasul cu cele mai performante motociclete din clasa sa.

Ai nevoie cel puțin de un top case. Este o motocicletă mult prea practică pentru a nu avea un spațiu de depozitare. Și nu mă refer aici doar la drumuri lungi. Sub șa există un loc pe care l-ai putea folosi pentru a pune niște bonuri de benzină și eventual o cagulă pe care ai scăpat-o pe jos și nu vrei să o mai folosești până nu o speli. Problema e că nu ai unde să-ți pui telefonul și eventual un portofel, iar alte modele concurente îți oferă replica la scară a unui torpedo, închis cu cheie. Dacă nu vedeam în altă parte nu aș fi adus în discuție subiectul pentru că întotdeauna am susținut că atunci când ești pe motor trebuie să te descurci.

Despre felul în care se comportă, după doi kilometri aveam deja impresia că e motocicleta mea de ani de zile. Garda la sol înaltă îi fură puțin din manevrabilitate, dar nu am avut în niciun moment senzația de instabilitate. Reglajul suspensiei orientat către confort filtrează excelent denivelările, iar acest lucru va fi apreciat în special atunci când apar în mijlocul unui viraj. Totuși, trebuie să țineți minte că nu este o motocicletă destinată incursiunilor off road.

Honda Crossrunner AutoExpert (004)

Despre motocicletă știm că are la bază un VFR, la care au intervenit câteva modificări. Suspensia spate este mai ridicată pentru a obține o gardă la sol ce îți permite să te aventurezi pe drumuri ”noi”. Ghidonul este mai înalt, iar forma acestuia alături de aspectul farului, parbrizului și carenajului în general aduc vizual motocicleta mai aproape de caracterul polivalent pe care îl are. Motorul este același V4, dar are acum caracteristici diferite de funcționare. A fost programat să livreze mai mult cuplu la turații mici, acesta fiind cel mai important amănunt din descrierea sa pentru cei care nu au cunoscut motorul în configurația precedentă.

Honda Crossrunner AutoExpert (007)

La început poţi rula liniștit cu 3.000 rpm și poți depăși la drum lung fără să mai retrogradezi. Unitatea dezvoltă acum 102 CP/10.000 rpm, iar marea deosebire față de motorul clasic este funcționarea mult mai rafinată a VTEC-ului. Nu mai primești acel val de putere care te putea destabiliza în cazul în care te surprindea pe un viraj. Rapoartele cutiei exploatează foarte bine agregatul. În viteza a cincea, la 90 km/h motorul funcționează la 4.000 rpm, lucru ce îți oferă o rezervă uriașă pentru depășiri, pe lângă economia de combustibil.

Din centru până la munte
Doar angajamente anterioare te opresc să nu-ți continui drumul spre casă cu un scurt ocol de vreo 200 km. Este genul de motocicletă pe care o poți conduce în orice situație cu aceeași ușurință. În oraș vei aprecia agilitatea și frânele dozabile, deși căldura degajată de motor devine în unele condiții supărătoare. Poziția destul de înaltă a ghidonului îți permite să te strecori mai ușor printre mașinile aflate la semafor fără să porți o grijă specială pentru a nu le atinge oglinzile. Bordul digital devine greu de citit când razele soarelui bat direct în el.

Honda Crossrunner AutoExpert (002)

Dacă în oraș timpul scurt necesar pentru a ajunge dintr-un loc în altul nu îți permite să observi anumite aspecte, la drum lung poziția scărițelor te forțează să stai ușor ghemuit (eu am înălțimea de 1.80 m) și vei simți deseori nevoia să-ți întinzi picioarele. Protecția împotriva vântului și intemperiilor este foarte bună. Nu este un tourer dedicat, așadar nu trebuie să vă așteptați la o protecție împotriva curenților de aer la nivelul umerilor și capului.
Pe un drum virajat, unde crești ritmul de deplasare, te vei delecta cu sunetul motorului, o tonalitate cum rar întâlnești la motocicletele actuale. Combină un sunet duduit, clasic de motocicletă, cu un vâjâit mecanic de fond specific noilor motoare cu configurație 4 în linie.

Honda Crossrunner AutoExpert (006)

Honda Crossrunner AutoExpert (013)

Verdict AutoExpert

De ce merită Crossrunner?Pentru că este genul de motocicletă pe care o poți conduce ”cu o mână” prin oraș, la un drum lung sau chiar pe un drum care nu este de cea mai bună calitate.
Foto: Adrian Mihai Cobzaşu
Masă proprie (kg)240.4
L/l/h (mm)2.160/765/1.240
Cursă suspensie faţă/spate (mm)108/119
Înălţime ?a (mm)816
Ambreiajmultidisc în baie de ulei, acţionat mecanic hidraulic
Cilindree (cmc)782
Putere max. (kw(CP)/rpm75(102)/10.000
Cuplu max. (Nm/rpm)72.8/9.500
Transmisie finalăLanţ cu O-ring
Consum (l)6.1
Volum util rezervor (l)20.5
Înălţime şa (mm)816

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

tesla cybertruck autoexpert

Tesla anunță un val de disponibilizări

Tesla este pe cale să lanseze o rundă “masivă” de reduceri de personal. Potrivit presei americane, reducerea forței de muncă este iminentă:

Scroll to Top