BYD, gata să preia de la Tesla poziția de lider în topul mondial al producătorilor de mașini electrice

Tesla Model S și Tesla Model X facelift

Reculul vânzărilor Tesla din ultima perioadă și avântul luat de BYD pe piețele externe ar putea schimba liderul pieței mondiale a mașinilor electrice.

Grupul chinez BYD urmează să detroneze Tesla din poziţia de cel mai mare producător mondial de automobile electrice, în condiţiile în care vânzările constructorului chinez încep să prindă viteză.

În trimestrul al treilea al acestui an, BYD a vândut 431.603 vehicule complet electrice, în creştere cu 23% comparativ cu trimestrul al doilea. Comparativ, Tesla a livrat 435.059 de automobile electrice la nivel mondial iar decalajul de 3.456 de unităţi dintre cei doi producători este cel mai mic înregistrat vreodată.

„BYD va vinde mai multe autovehicule de pasageri complet electrice decât Tesla în trimestrul patru”, a declarat, conform Bloomberg, Taylor Ogan, directorul la fondul de investiţii Snow Bull Capital, care deţine acţiuni la ambele companii.

Dacă la automobilele electrice se adaugă şi modelele hibride, BYD a vândut un număr total de 822.094 de autovehicule în trimestrul care s-a încheiat la 30 septembrie, ceea ce reprezintă o nouă perioadă-record pentru BYD şi îi consolidează poziţia de cea mai bine vândută marcă de automobile din China.

Cunoscut pentru automobilele sale cu preţuri accesibile, grupul BYD a făcut progrese în extinderea gamei de modele, ceea ce a ajutat la creșterea vânzărilor. Totodată, firma se extinde tot mai puternic în Europa. Compania chineză a adăugat două noi mărci de automobile electrice de lux, Yangwang şi Fang Cheng Bao, pentru a intra pe segmentul de preţ de un milion de yuani (137.000 de dolari), mai mult decât dublu faţă de cele mai scumpe vehicule pe care le vindea anterior.

De asemenea, BYD profită şi de pe urma creşterii exporturilor, constructorul chinez mizând pe o pondere mai mare a vânzărilor realizate peste graniţă care să se adauge poziţiei dominante din China. În trimestrul al treilea exporturile au reprezentat 9% din vânzările BYD, faţă de 5% în trimestrul al doilea, susţine analistul Bloomberg Intelligence, Joanne Chen.

„Anul viitor acesta va fi un motor important de creştere a vânzărilor globale, pe măsură ce BYD îşi extinde prezenţa globală cu mai multe vehicule electrice noi”, a apreciat Joanne Chen.

În schimb, livrările Tesla au fost inferioare estimărilor cu aproximativ 20.000 de unităţi în trimestrul al treilea, pe măsură ce constructorul american îţi pregăteşte uzinele pentru a produce o nouă versiune a sedanului Model 3 precum şi noua camionetă Cybertruck. Cu toate acestea, compania lui Elon Musk şi-a confirmat obiectivul anual care prevede vânzarea a 1,8 milioane de vehicule. BYD intenţionează şi el să vândă aproximativ trei milioane de vehicule, inclusiv hibride.

Recent, atât BYD cât şi Tesla au intrat în vizorul autorităţilor europene care au demarat o investigaţie asupra subvenţiilor acordate producătorilor chinezi de automobile electrice, care în opinia Bruxelles-ului le conferă un avantaj incorect faţă de producătorii europeni.

– Clasamentul mondial al producătorilo auto în 2023: BYD a urcat pe 10
– Bătălie Tesla – BYD în vârful ierarhiei producătorilor de mașini electrice

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Coperta AutoExpert nr. 249, noiembrie 2023

Revista AutoExpert nr. 249, noiembrie 2023

Paza bună trece primejdia rea. Deci, ”cumpără ACUM” (vorba teleshoppingului) revista AutoExpert nr. 249, înainte de a dispărea de la chioșcurile de

Car Of The Year 2024 - COTY

Car Of The Year 2024: Iată finalistele

Juriul competiței anuale internaționale Car Of The Year a anunțat finalistele ediției care va premia cea mai bună mașină a anului 2024.

Scroll to Top