BYD va investi 1 miliard de dolari într-o fabrică de vehicule electrice în Turcia

BYD Dolphin Ungaria

Producătorul chinez de vehicule electrice BYD își extinde amprenta globală prin planificarea unei investiții de 1 miliard de dolari pentru a construi o fabrică în Turcia. Această decizie adaugă Turcia la lista țărilor în care BYD își desfășoară operațiunile de producție, printre care se numără Ungaria, Thailanda și Brazilia.

 

Se anticipează că anunțul acordului va fi făcut de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei ceremonii în provincia Manisa, unde va fi construită uzina. Oficialii turci au confirmat știrea, deși au solicitat anonimatul deoarece nu sunt autorizați să vorbească public despre acord. Atât BYD, cât și președinția turcă au refuzat să comenteze pe această temă.

Se preconizează că această nouă uzină va oferi BYD un acces facil pe piața Uniunii Europene, beneficiind de acordul de uniune vamală al Turciei cu UE. Recent, UE a majorat tarifele la importurile de vehicule electrice din China, impunând o taxă suplimentară de 17,4 % pe lângă taxa existentă de 10 %, cu impact asupra companiilor precum BYD. În plus, piața internă turcă a vehiculelor electrice este în creștere, anul trecut mașinile electrice reprezentând 7,5 % din totalul vânzărilor de mașini din țară. Turcia, cu cei aproape 90 de milioane de locuitori ai săi, reprezintă o piață semnificativă pentru vehiculele electrice.

La 5 iulie, Turcia a revenit asupra unui plan anunțat anterior de a impune un tarif suplimentar de 40 % pentru toate vehiculele importate din China. Această decizie a fost luată în urma discuțiilor dintre Erdogan și președintele Chinei, Xi Jinping, în timpul unei reuniuni a Organizației de Cooperare de la Shanghai la Astana. Această decizie este considerată o măsură de încurajare a investițiilor străine în Turcia.

BYD și-a sporit rapid prezența pe piață, devenind cea mai vândută marcă auto din China. Compania are planuri ambițioase de a introduce modelele sale electrice accesibile în Europa, inclusiv modelul Seagull hatchback, al cărui preț se așteaptă să fie sub 20.000 euro. Prima fabrică europeană de autoturisme BYD este în construcție în Ungaria, urmând să fie deschisă înainte de 2026. Pe 4 iulie, compania a inaugurat prima sa fabrică de vehicule electrice din Asia de Sud-Est în Thailanda și a achiziționat o fostă fabrică Ford în Brazilia, explorând, de asemenea, potențiale locații pentru o fabrică în Mexic.

În al doilea trimestru, vânzările BYD au urcat la un nivel record de 982.747 de vehicule, marcând o creștere de 40% față de anul precedent. Deși vânzările BYD în Europa sunt încă modeste, acestea înregistrează o creștere rapidă. Compania face marketing activ în regiune și a înlocuit Volkswagen ca sponsor principal al Campionatului European de Fotbal 2024 din Germania.

În primele cinci luni ale acestui an, BYD a vândut 12.944 de mașini pe piețele din UE, AELS și Regatul Unit, o creștere semnificativă de la 2.120 în aceeași perioadă din 2023, potrivit cercetătorilor de piață Dataforce.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top