Camionul desenat de Pininfarina are Cx 0,35

Tren rutier Pininfarina autoexpert.ro

Desenat de Pininfarina, acest tren rutier va intra în oferta companiei chinezești Baidu DeepWay. Vehiculul stabilește noi standarde în materie de design.

Un camion cu Cx 0,35 nu e lucru mic. Mai ales că acesta este un TIR ”în carne și oase”, gata de scos pe șosea. Este capabil de rulare autonomă de nivel 3, reacționând 100 de milisecunde la orice input legat de trafic. Poate să citească informații care se întâmplă la 1 km în fața sa. Astfel, probabilitatea unui incident pe șosea scade dramatic. ”De vină” este pachetul complet de senzori. Are 11 camere video, un detector infraroșu și câteva radare LIDAR.

Bateria camionului desenat de Pininfarina

Cabina a renunțat complet la forma de cub, iar roțile, în afara celor directoare sunt ascunde sub panouri. Astfel, coeficientul aerodinamic a fost redus la minimum, o cerință principală pentru TIR-urile electrice. Rezistența mică la înaintare, combinată cu bateria de 450 kWh, îi permite camionului desenat de Pininfarina să atingă o autonomie de 300 km.

Tren rutier desenat de Pininfarina autoexpert.ro

Pentru a o încărca complet, e nevoie de numai o oră la priză. De asemenea, pachetul de baterii poate fi înlocuit în numai șase minute cu unul plin. Știam deja de acest ”fetiș” al chinezilor, stațiile de înlocuire a bateriilor, care deja au ajuns și în Europa. Camionul a fost testat în tunelul de vânt al italienilor, care a împlinit deja 50 de ani, fiind inaugurat în 1972.

Așa cum ne așteptam, Pininfarina a burdușit interiorul cabinei cu ecrane de mari dimensiuni. Acestea nu sunt, însă, de sine stătătoare, ca la multe autoturisme, ci integrate în bord, creând, astfel, un design omogen, plăcut. Cel mai mare dintre ele ”curge” de-a lungul bordului, dar există ecrane și deasupra parbrizului, și în stâlpii acestuia, ultimii înlocuind oglinzile retrovizoare clasice.

Primul autobuz autonom circulă în Europa

L-am putea vedea pe autostrăzile din China începând de anul viitor. Totodată, Baidu DeepWay lucrează și la un camion capabil de rulare autonomă de nivel 4. Acesta ar putea fi disponibil între 2024 și 2026.

 

 

 

Adaugati comentariu