Când înlocuim anvelopele?

Anvelopele au o durată de viaţă garantată de firma producătoare, cuprinsă între 30.000 şi 50.000 km rulaţi în condiţii normale. După felul cum sunt exploatate, anvelopele pot îndeplini durata de utilizare garantată sau nu.

Uzura anvelopei depinde în principal de trei factori:
Gradul de umflare: presiunea scăzută sub valoarea nominală le uzează prematur, mai ales la marginile suprafeţei de rulare şi ale flancurilor. Presiunea peste valoarea nominală are, de asemenea, o influenţă negativă grăbind uzura suprafeţei de rulare în zona centrală. Totodată şi aderenţa va scădea deoarece anvelopa calcă cu o suprafaţă mai mică. Din acelaşi motiv scade şi eficienţa frânării.

Există uneori practica de a rula cu anvelope sub presiune pe porţiunile acoperite cu zăpadă, cu nisip etc. pentru a obţine o suprafaţă de contact mai mare, deci o aderenţă mai mare. Dar dacă se continuă rulajul şi pe drum uscat, pe asfalt, fără a umfla anvelopele la o valoare nominală, este o greşeală. Va creşte nu numai uzura, dar este posibilă şi descălţarea anvelopelor, neumflate suficient, de pe jante.

Calitatea suprafeţei de rulare are o mare influienţă asupra uzurii anvelopelor. Anvelopele se uzează mai repede dacă circulăm pe drumuri neamenajate, pe cele acoperite cu piatră sau macadam şi criblură şi se uzează mult mai puţin la rulajul pe drumuri asfaltate, modernizate etc.

Stilul de conducere agresiv, cu accelerări şi frânări repetate solicită foarte mult anvelopele nu numai la exterior ci şi la interior, în structura de rezistenţă a acestora. De asemenea, virajele efectuate în forţ7ă sau frânările bruşte, le deteriorează. Uzura anvelopei este avansată dacă adâncimea profilului scade sub 1,6mm. Când apare o astfel de uzură a anvelopei trebuie înlocuită.

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top