Când se returnează banii pe taxa auto? S-a stabilit termenul!

Taxa auto 2

Cei care au plătit taxa auto își vor primi banii înapoi în curând, promite Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Banii vor ajunge în conturi până la finalul lunii iunie. UE a amenințat statul român cu procedura de infrigement dacă nu se conformează rapid.

Termenul inițial pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei de poluare, a taxei pentru emisiile poluante și a timbrului de mediu, era luna decembrie a anului trecut. Guvernul a decis însă, extinderea termenului limită cu șase luni. Potrivit Ordonanței de Guvern nr. 114/2018, noul termen este 30 iunie 2019, deși Comisia Europeană a trimis un aviz prin care soma statul român să acționeze rapid.

“Taxa auto este o obligație pe care statul român trebuie să și-o onoreze, s-au luat banii oamenilor, de-a lungul timpului, nejustificat, și sumele trebuie să fie rambursate. Am pus în legea bugetului unu termen mai larg, final de iunie 2019, dar o sa fie mai devreme”, promite Teodorovici. “Cum va fi bugetul, într-o săptămână sau două, imediat se fac deschiderile și oamenii vor primi banii într-un timp cât mai scurt”, a explicat ministrul.

Noua taxă auto. Guvernul analizează două variante

1,3 miliarde de lei au ajuns înapoi în conturile proprietarilor de vehicule care plătiseră cele patru taxe. 6,5 miliarde este suma restantă, pe care Guvernul trebuie să o restituie. În total, aproximativ 7 milioane de români au primit sau au de primit banii înapoi.

Comisia Europeană a solicitat rambursarea taxelor de înmatriculare a autoturismelor în următoarele două luni, considerând această taxă un abuz.

Mai mult, și Curtea de Justiție a Uniunii Europene a catalogat această taxă drept una care încalcă normele UE, referindu-se la articolul 110 din Tratatul de Funcționare al UE: “Normale românești privind restituirea taxelor nu respectă nici principiile cooperării loiale, echivalenței și efectivității. Dacă România nu va lua măsuri în următoarele două luni, Comisia Europeană poate decide trimitea cazului în fața Curții de Justiție a UE”, se arată în comicatului autorității europene.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top