Care sunt diferențele între un scut de motor metalic și unul din plastic?

Scut de motor

Motorul mașinii tale reprezintă cea mai importantă componentă a acesteia și totodată cea mai vulnerabilă, fiind expus constant condițiilor exterioare. Durata de viață a acestuia este direct proporțională cu starea șoselelor pe care rulează autoturismului, dar și cu expunerea la praf, material antiderapant sau alte particule care pot coroda în timp piesele acestuia.

Rolul unui scut auto devine esențial, mai ales în contextul în care starea părții carosabile din majoritatea zonelor din România nu este una întocmai fericită.

Așa cum probabil știi deja, cele două opțiuni dintre care poți alege sunt montarea unui scut de motor metalic sau a unui scut auto din plastic. Care sunt diferențele între cele două și pe care ar trebui să îl alegi, pentru a te bucura pe deplin de avantajele unei protecții sigure a motorului, îți vom spune în cele ce urmează

Prețul unui scut auto

E lesne de înțeles faptul că un scut de motor metalic are prețul ceva mai mare decât al unuia din plastic, însă diferența stă în durabilitatea celui dintâi. În vreme ce scutul auto din plastic este mai vulnerabil în fața obstacolelor dure, cum ar putea fi cazul unei borduri înalte de pe care vrei să cobori cu mașina, unei pietre de pe carosabil, unei treceri de cale ferată dezafectată sau unei margini de groapă din asfalt, un scut de motor metalic va rezista unui posibil contact de acest gen cu brio. Produsul din material poliuretan nu va putea feri motorul de șocurile puternice la care ar putea fi expus. Mai mult decât atât, scutul de motor metalic va avea o garanție mai mare în comparație cu alternativa mai ieftină. Prețul unui scut auto metalic poate fi cuprins între 250 și 600 de lei, în funcție de modelul mașinii pe care o conduci, investiția reflectându-se în calitatea superioară a produsului.

Rolul de izolator fonic al scutului auto

Continuând comparația între cele două alternative pe care le ai la dispoziție pentru a-ți proteja motorul, ajungem la un alt avantaj al acestor accesorii auto. Nevoia de a reduce cât mai mult zgomotul produs de motor în timpul deplasării crește odată cu aglomerarea traficului urban, o problemă din ce în ce mai serioasă. În afară de poluarea cu emisii de dioxid de carbon, orașele mari se confruntă și cu problema zgomotului produs de autoturisme. Intersecțiile sufocate de mașini ajung să se transforme într-un vacarm, mai ales la orele de vârf.

Montarea unui scut auto metalic va diminua vuietele produse de motorul mașinii tale la deplasare, în timp ce scutul din plastic nu va putea opri atât de multe sunete neplăcute, fiind un izolator mai puțin performant decât metalul.

Supraîncălzirea motorului din cauza scutului auto

Deși mulți șoferi dau vina pe scutul auto pentru performanțele slabe ale motorului din pricina supraîncălzirii, acesta nu reușește să se ventileze corespunzător din alte cauze, unele dintre cele mai comune fiind blocarea termostatului pe poziția închis sau funcționarea defectuoasă a electroventilatorului.

Scutul de motor metalic este prevăzut cu spații de aerisire prin care aerul încins poate fi eliminat, însă în schimbul funcționării corecte a celorlalte componente ale motorului, acesta poate atinge temperaturi periculos de mari.

Scutul auto din plastic are aceleași specificații în acest sens, însă preluând scenariul în care electroventilatorul nu face față căldurii de la motor, acesta se poate deforma din pricina căldurii excesive, devenind vulnerabil în fața obstacolelor dure pe care le-ai putea întâlni.

Ține mașina departe de service, investind în accesorii auto care să îți protejeze componentele, așa cum este cazul unui scut de motor metalic sau a unui cârlig de remorcare. Acesta din urmă îți va apăra bara din spate, în cazul unei tamponări ușoare.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top