Care sunt paşii pentru încrierea la şcoala de şoferi AMI

Pentru înscrierea la şcoala de şoferi trebuie să semnezi un contract. Pentru asta, este suficient să prezinţi buletinul şi permisul de conducere (dacă ai deja o categorie) la şcoala pe care o alegi. 

Şcoala o poţi face oriunde pe teritoriul ţării. Dar pentru a susţine examenele teoretic şi practic în altă localitate decît cea din cartea de identitate, este necesar să ai Viză de Flotant emisă pe 1 an în localitatea în care vei susţine probele.

În urma semnării contractului, vei fi înscris în baza naţională de date a cursanţilor, la categoria pentru care ai optat. Pentru că este o bază de date naţională, te vei putea înscrie la câte o categorie pe rând. Perioada de şcolarizare pentru auto sau moto este de minim 4 săptămâni şi maxim 6 luni, conform prevederilor legale. Asta înseamnă că dacă nu termini orele în 6 luni, şcoala trebuie să te exmatriculeze. Iar dacă faci orele mai repede, şcoala nu îţi poate elibera dosarul mai devreme de 4 săptămâni.

După inscriere, urmează cursurile de teorie: Legislaţie Rutieră, Legislaţie specifică, Prim Ajutor, Controlul şi întreţinere autovehiculul, Conducere preventivă şi ecologică. Acestea însumează un total de 24 ore de teorie şi sunt distribuite de fiecare şcoală în funcţie de programul propriu. La finalul cursurilor de teorie trebuie să dai un test de cunoştinţe, pe care bineînţeles să îl şi promovezi, pentru a putea ieşi în trafic.

 

La Şcoala AMI avem din proprie iniţiativă câteva cursuri în plus: Curs de Echipamente moto, Curs de Mecanică organizat în service-urile partenere, Curs de Tehnici de Conducere. Încercăm să oferim cât mai multe informaţii utile cursanţilor noştri, astfel încât să înţeleagă cât mai bine normele de conduită şi de siguranţă.

Pentru a putea începe orele de conducere, este necesar să aduci la şcoala de şoferi următoarele documente:

Aviz medical cu menţiunea Obţinere categoria … (valabil 1 an)

Aviz psihologic cu menţiunea Obţinere categoria … (valabil 1 an)

Cazier judiciar cu menţiunea Examen auto/moto (valabil 6 luni)

      Sau

Declaraţie pe propria răspundere că nu te încadrezi în prevederile legale privind interdicţia de a te prezenta la examenul pentru obţinerea permisului de conducere.

 

După ce ai adus documentele şi ai promovat testarea dată la cursurile de teorie, poţi începe orele de practică

Pentru şcoala auto, vei avea de efectuat 30 de ore de practică. O oră didactică are 50 de minute. Majoritatea şcolilor aleg să structureze orele în 15 şedinte, dar atenţie! O sedinţă ar trebui să aibă 100 de minute.

Pentru şcoala moto, vei avea de efectuat 26 de ore de practică. Majoritatea şcolilor aleg să structureze orele în 13 şedinte, dar, la fel, o şedinţă ar trebui să aibă 100 minute.

Legislaţia nu specifică exact câte din aceste 15 sau 13 şedinte se fac în poligon sau în trafic, astfel că fiecare şcoală îşi structurează propria programă.

La Şcoala AMI programa pentru Moto (A1,A2,A) este cu 9 şedinţe de poligon şi 4 sedinţe de trafic. La şedinţele de poligon se învaţă comenzile de bază, traseul de examen în poligon, apoi exerciţii pregătitoare pentru trafic (de la porniri în rampe până la mersul cu pasager şi frânări de urgenţă).

 

La şedinţele în trafic instructorul stă pasager, dă comenzile şi explică tot ce trebuie făcut în trafic astfel încât să fii vizibil şi să circuli în siguranţă. Liniile de tramvai, rampele, ambuteiajele, gropile sau asfaltul decopertat – se poate să le întâlnim la examen sau nu. Noi le lucrăm oricum, pentru că vrem să pregătim viitori motociclişti capabili să conducă în siguranţă şi corect în orice condiţii.

Pentru categoria B, Şcoala AMI optează pentru o sedinţă, maxim 2 de conducere în poligon, în rest exersăm în trafic

După ce termini toate orele de practică, şcoala de şoferi îţi eliberează Certificatul de absolvire a şcolii de şoferi (valabil 1 an). Dosarul cu care te vei prezenta la examenul teoretic şi la cel practic va fi compus din:

Certificatul de absolvire (original)

Cartea de identitate – cu viză de flotant, dacă este cazul (original + copie)

Permis de conducere (dacă ai alta categorie) (original + copie)

Cazier judiciar (original)

Cerere de examinare (o găseşti la Ghişeul de informaţii sau de pe www.drpciv.ro)

Dovada plăţii Taxei de emitere a pemisului nou de conducere (89 lei).

Programarea pentru Înregistrare dosar (cand vei da şi examenul de teorei) se poate face online pe site-ul www.drpciv.ro Servicii online – Programare la ghişeu – Selectezi judeţul – Înregistrare dosar examinare.

Vei avea de completat un formular cu datele personale şi Număr/Cod unic de înregistrare. Acesta este format din minim 6 cifre şi îl găseşti pe faţa Certificatului de absolvire, lângă numărul contractului şi numele şcolii de şoferi.

 

După ce rezervi data şi ora, vei primi o confirmare cu numărul ghişeului la care trebuie să te prezinţi

Vei avea posibilitatea să plătesti online taxa de 89 lei.

Dacă nu vrei să plăteşti online, Taxa de emitere a pemisului de conducere se poate achita prin Ghişeul.ro, la aparatele de plată self-pay din super-market-uri, BCR în contul RO94 RNCB 0082 0003 6733 1018 sau CEC în contul RO05 CECE B000 30RO N116 2250.

Te prezinţi la data şi ora programate la ghişeu. Ţi se verifică dosarul şi dovada plăţii. Ţi se face poza pentru viitorul permis. Ţi se dă codul de bare pentru examinarea teoretică.

Intri în sala de examinare cu telefonul închis. Te aşezi la calculator. Scanezi codul de bare. Pentru că ecranul de examen este tactil (touch screen), vei avea 3 întrebări de acomodare. Apoi încep întrebările.

Pentru categoria B vei avea de răspuns corect la minim 22 de întrebări din 26. Pentru A1,A2 şi A, vei avea de răspuns corect la minim 17 întrebări din 20.

După ce ai rezolvat corect chestionarul, îţi apare pe ecran lista cu locurile de examinare, datele şi orele disponibile. Selectezi după cum ţi-a fost indicat de şcoala de şoferi. După ce ai selectat trebuie să dai Confirmare, pentru a se valida opţiunea.

 

Nu uita să anunţi şcoala de şoferi dată, oră şi locul unde vei fi examinat. Ceea ce tu alegi NU se transmite automat către şcoala de şoferi.

Odată promovat examenul de teorie, acesta rămâne valabil pe toată perioada de valabilitate a Certificatului de absolvire.

În ziua examenului te prezinţi cu dosarul, aşa cum l-ai avut şi la examenul de teorie. Atenţie! documentele trebuie să fie valabile la data examenului practic.

Examinatorii se prezintă şi desigilează listele, apoi strigă numele persoanelor care urmează a fi examinate.

La examenul moto se evaluează întâi în poligon toate persoanele, apoi în trafic. Sunt permise maxim 15 puncte de penalizare în poligon şi maxim 20 puncte de penalizare in trafic (Nu se cumuleaza poligonul cu traficul. Sunt fişe de evaluare separate).

Instructorul este pasager şi nu are voie să pună frână, să pună picioarele pe jos sau să discute cu persoana examinată.

Examinatorul împreună cu martorul merg într-o maşină cu şofer pusă la dispoziţie de şcoala de şoferi. Examinatorul dă comenzile prin staţie emisie-recepţie. Comenzile vor fi auzite şi de persoana examinată şi de instructor. Examenul durează minim 20 minute.

La examenul auto, examinatorul stă pe locul din dreapta, iar pe bancheta spate stă martorul. Pe bordul maşinii examinatorul va monta o cameră care înregistrează audio şi video interior şi exterior. Examenul durează minim 30 minute. În plus faţă de a circula prin oras, sunt obligatorii minim 2 manevre speciale. Manevrele speciale sunt: întoarcerea din 3 mişcări, mersul cu spatele, gararea, parcarea laterală.

Dacă se cumulează 21 puncte de penalizare sau mai multe, candidatul este declarat Respins. Examinatorul notează pe fişa de evaluare penalizările şi un examplar îl înmânează candidatului, împreună cu dosarul de examinare.

În acest caz, este necesară efectuarea a minim 6 ore suplimentare la o şcoala de şoferi (nu neapărat aceeaşi). O adeverinţă emisă de şcoala de şoferi însoţită de bonul fiscal sau factură vor fi ataşate la dosarul de examinare.

Cu dosarul completat se merge din nou la DRPCIV pentru a programa o noua examinare practică. Nu este necesar să mai faci poza sau să dai examenul de teorie. Programarea se face direct la ghişeul de Informaţii sau Programări. Apoi anunţi şcoala şi te prezinţi la noul examen.

Pentru examenul moto nu contează la care din probe eşti declarat Respins, va trebui să le susţii pe amandouă la noua examinare.

Dacă totul merge bine şi esti declarat ADMIS, te felicităm! Examinatorul notează pe fişa de evaluare penalizările şi un examplar îl înmânează candidatului, cu calificativul Admis. Dosarul de examinare rămâne la examinator. Acesta îl va preda la DRPCIV pentru a fi procesat. Noul permis va fi emis şi transmis prin curieratul rapid al Poştei Române în maxim 10 zile lucratoare la adresa de domiciliu sau flotant, după caz.

Poţi conduce numai după ce ai intrat în posesia permisului de conducere.

Îţi dorim kilometri mulţi pe care să îi parcurgi în siguranţă.”

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top