Carrozzeria Pininfarina este în doliu

Pininfarina, celebra casă de design auto din Italia, este în doliu după decesul lui Sergio Pininfarina, fiul fondatorului companiei.

Sergio Farina s-a născut pe 8 septembrie 1926 în localitatea Torino. Fiul lui Battista Farina, cel care a pus bazele companiei de design Pininfarina, și-a urmat tatăl în cariera design-ului auto. În anul 1961 familia și-a schimbat numele din Farina în Pininfarina, pentru a beneficia de notorietatea numelui care începuse să facă istorie, deja.

După decesul lui Battista, în anul 1966, Sergio a devenit președintele companiei și a preluat frâiele afacerii. A participat în procesele creative a mai multor automobile care au purtat semnătura celebrei case din nordul italiei. Pentru cei care-și amintesc cu plăcere de celebrele surprize ale gumelor Turbo, Sergio Pininfarina esta tatăl unuia dintre cele mai râvnite modele ale colecțiilor respective – Ferrari Testarosa.

Alte modele faimoase care au purtat semnătura lui Sergio sunt Alfa Romeo Spider, Peugeot 406 Coupe, Fiat 124 Sport, dar și o suită de modele Ferrari. Sergio s-a aflat la conducerea Carrozzeria Pininfarina până în anul 2006, când s-a retras în favoarea fiului său Andrea, ocupând din acel moment funcția de președinte de onoare. Pe 23 septembrie 2005, Sergio Pininfarina a fost numit senator pe viață în legislativul italian, funcție atribuită de către președintele țării, Giorgio Napolitano.

Anul 2008 a marcat două evenimente deosebit de importante pentru cel pe care îl omagiem astăzi. Pe de o parte a însemnat recunoașterea talentului deosebit pe care l-a avut, odată cu includerea sa în European Automotive Hall of Fame, dar și unul dintre cele mai grele momente ale vieții sale, după decesul tragic al fiului său Andrea, într-un accident auto.

Din 2008 Carrozzeria Pininfarina este condusă de Paolo, fratele lui Andrea, dar compania nu traversează chiar cele mai bune momente ale istoriei. Sergio Pininfarina a încetat din viață în cursul zilei de 3 iulie 2012, în locuința sa din Torino. În urma sa rămân regrete, dar și o sumedenie de automobile care ne-au încântat, ne încântă și ne vor încânta în continuare privirile…

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Mazda MX-5 NC autoexpert.ro

Second hand – Mazda MX-5 NC (Mk III)

Cu mașina asta, MX-5 NC, mergi la sigur, pentru că fiabilitatea și plăcerea de a conduce merg mână-n mână! Foto: Mazda Conducere

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Tradiția ne arată că ediția din februarie a revistei Auto Expert este dedicată, în egală măsură, pragmatismului și creativității. Și cine suntem

Scroll to Top