Cât costă asigurarea şi impozitul

Odată cu avansul vânzărilor de modele hibride şi electrice pe piaţa auto românească, companiile de asigurări primesc tot mai multe solicitări pentru încheierea poliţelor RCA şi CASCO destinate unor asemenea autovehicule.

Potrivit asigurătorilor, la ora actuală, nu există proceduri diferite faţă de autovehiculele clasice, iar riscurile sunt, în linii mari, similare, ţinând cont de faptul că aceste maşini rulează pe aceleaşi drumuri şi în aceleaşi condiţii ca şi celelalte. „Credem însă că, pe măsură ce piaţa va căpăta o experienţă mai mare de lucru cu acest tip de vehicule, vor fi dezvoltate o serie de adaptări pentru procedurile existente. Aceasta mai ales în condiţiile în care, în cazul avariilor mai importante, ce implică partea electrică, reparaţiile generează costuri mai mari”, explică specialiştii în asigurări. De altfel, aşa cum procedurile nu sunt diferite, nu există nici tarife speciale pentru asigurarea modelelor electrice şi hibrid. Cu toate acestea, poliţa pentru asigurarea auto facultativă poate fi mai scumpă. „Întrucât preţurile autovehiculelor hibride şi electrice sunt, în prezent, peste media celor clasice, iar tarifele asigurărilor Casco se adaptează şi în funcţie de valoarea maşinii, pot exista o serie de diferenţe semnificative în tarifele acestor poliţe”, conchid reprezentanţii asigurătorilor. În ceea ce priveşte plata impozitului pe mijloacele de transport, Noul Cod Fiscal stipulează la art. 469 că autovehiculele acţionate electric sunt scutite de la plată.

Totodată, potrivit aceluiaşi document – Legea nr. 227/2015, art. 470, posesorii de maşini hibride vor plăti un impozit local diminuat cu minim 50%, ceea ce înseamnă că stabilirea valorii acestuia rămîne la latitudinea Consiliilor Locale. De altfel, o serie de primării mari au mers chiar mai departe de reducerea minimă prevăzută, de 50%, şi au aplicat în cazul maşinilor hibrid scăderi cu 95%, precum Primăria Craiova sau chiar scutiri de la plată, ca în cazul Aradului ori al Capitalei. Iniţial, Consiliul General al Municipiului Bucureşti scutise de impozitul pe mijloace de transport doar autovehiculele hybrid cu capacitate cilindrică de sub 2.200 centimetri cubi. Ulterior, decizia a fost extinsă la toate maşinile „prietenoase” cu mediul înconjurător.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top