Ce este un decodor VIN și cum te poate ajuta la cumpărarea unui vehicul second hand?

VIN

Ce este un decodor VIN și cum te poate ajuta la cumpărarea unui vehicul second hand? Un număr de identificare a vehiculului (VIN) este asemănător cu ADN-ul unui vehicul. Așa cum ADN-ul dezvăluie trăsături cruciale ale unui om, acest decodor dezvăluie informații importante despre un vehicul. Acesta este un cod de 17 caractere care conține detalii legate de un vehicul.

Fiecare model primește un decodor la producție, așa că două mașini nu pot împărtăși același VIN. Informațiile codificate includ țara și anul de producție, specificațiile tehnice, informații despre siguranță, etc. Acest articol va oferi sfaturi despre găsirea VIN-ului unui vehicul, cum funcționează un decodor (și cum se utilizează unul) și de ce merită să comanzi un istoric vehicul si VIN  înainte de a cumpăra o mașină uzată.

Ce este un decodor VIN?

VIN-ul deține informații esențiale despre mașini. Iar pentru a le afla, ai nevoie de un decodor. Acesta este un instrument care ajută cumpărătorii de mașini să obțină informații cu ajutorul unui VIN.

De îndată ce introduci VIN și începi procesul de decodare, vei obține toate statisticile și faptele legate de acel model. În acele momente când cumperi un vehicul nou, un decodor VIN te poate ajuta să faci o alegere informată. De exemplu, o căutare VIN îți va arăta nivelul de siguranță al unui vehicul. O  decodare VIN este recomandată și chiar necesară atunci când îți dorești să cumperi o mașină uzată. Nu numai că vei obține originea modelului și anul de producție, dar vei obține informații legate de istoricul acestora.

Cum să decodezi numărul de identificare a vehiculului?

VIN cuprinde un amestec de litere și cifre (17 în total). Dar ce înseamnă exact aceste cifre și litere? Iată cum să decodezi numărul VIN.

În VIN, primul caracter indică țara în care a fost fabricat vehiculul. Acest caracter poate fi o literă sau o cifră – mașinile produse în America de Nord încep de obicei cu un număr, în timp ce cele din Europa, Asia etc., în cea mai mare parte, încep cu litere. De exemplu, mașinile americane folosesc „1”, „4” sau „5”, în timp ce mașinile germane folosesc „W”.

Următoarea literă din VIN reprezintă producătorul vehiculului, în timp ce a treia literă arată tipul sau diviziunea vehiculului. Luate împreună cu primul caracter menționat mai sus, acestea trei formează în mod colectiv Indexul mondial al producătorilor (WMI).

Următoarea serie de litere și numere descriu mai multe aspecte ale vehiculului. Lista cuprinde o gamă variată de la dimensiunea motorului la tipul de transmisie, sistemul de reținere și multe altele.

În poziția a 10-a în VIN se află un caracter (litera sau număr) care denotă anul modelului unui vehicul.

Cum funcționează decodorul VIN?

Un decodor de număr VIN este simplu, dar eficient. Acesta folosește toate datele despre vehicul, dobândite din diferite surse, pentru a extrage informații importante despre acesta . Mai mult, aceste detalii sunt actualizate în permanență, de aceea doar un decodor VIN poate furniza informațiile actualizate.

Utilizarea acestuia este recomandată mai ales atunci când îți dorești să achiziționezi un vehicul uzat, despre care nu ai foarte multe informații sau, chiar dacă vei considera că le ai, vânzătorul îți poate ascunde anumite aspecte legate de acesta.

Adaugati comentariu