Cea mai mică mașină din lume, vândută cu 132.000 euro

Cea mai mică mașină din lume Peel P50 autoexpert.ro

Te-ai întrebat vreodată care e cea mai mică mașină din lume? Se numește Peel P50 și are 1,34 m lungime. Ei bine, un exemplar tocmai a fost vândut la o licitație online cu 132.000 euro!

Mașina asta e la fel de lungă ca un băiat de 9 ani de statură medie. Lățimea măsoară 98 cm, iar înălțimea e de fix 1 m. Aproape un cub. Se cheamă Peel P50 și e cea mai mică mașină din lume. E un fapt oficial, consemnat în Guinness World Records. Cântărește numai 56 kg, deci recordmanul mondial la haltere, categoria 105+ kg, ar ridica aproape 5 mașini dintr-o lovitură, într-o zi bună. A, și are doar 3 roți.

Cea mai mică mașină din lume Peel P50 autoexpert.ro

O împinge un motor DKW de 49 cc, cuplat la o cutie de viteze cu 3 trepte înainte și… zero în marșarier. Există un mâner cu care o poți trage înapoi. E capabilă să atingă 60 km/h și consumă (în teorie) 2,4 l/100 km. Are un singur loc și o singură ușă, pe stânga. Are și un ștergător de parbriz, aproape simbolic, care ”mătură” doar jumătatea superioară a parbrizului.

Cea mai mică mașină din lume, în trei culori

”Trei culori cunosc pe lume” pare să fi fost imnul oficial al mașinii, care putea fi comandată, în anii ’60, în roșu, alb sau albastru. Dacă-ți luai trei, te alegeai cu drapelul Franței. Și, mai important, cu o grămadă de bani, peste 6 decenii. Pentru că, dacă între 1962 și 1965, mașina asta costa 199 lire sterline, echivalentul a 9100 euro în banii de azi, acum e mult mai scumpă.

Cea mai mică mașină din lume Peel P50 autoexpert.ro

Un exemplar tocmai a fost vândut cu 132 mii de euro, la o licitație online organizată de Car & Classic. Pare enorm, dar, dacă ținem cont că producția a fost de 47 exemplare, începem să înțelegem prețul.

Compania a început să producă o replică a modelului în 2010, în trei versiuni. Există o variantă cu plafon, una decapotabilă și una cu o cupolă din sticlă.

sursa: Car & Classic

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Jaguar E-Pace autoexpert.ro

Test Jaguar E-Pace – Tigrul Siberian

Acesta nu este un jaguar, ci un tigru siberian. Nu pot descrie altfel noul E-Pace, care, prin eleganța designului exterior, prin opulența

Scroll to Top