Gotthard va fi cel mai lung tunel din lume. Află câți km măsoară

Tunelul Gotthard

Elvețienii vor inaugura cel mai lung tunel din lume: Gotthard. Acesta va avea lungimea de 57 km și va fi dat în folosință pe 4 iunie.

Lungimea exactă a tunelului este de 57,09 km, cam cât distanța dintre București și Ploiești. Dar nu oricum, ci cu Alpii Elvețieni pe plafon. Și nu, nu este destinat mașinilor, ci exclusiv trenului. Este interesant, pentru că stabilește câteva recorduri.

Este, în primul rând, cel mai lung tunel din lume aflat la nivelul solului și destinat transportului de persoane și mărfuri. Am specificat ”la nivelul solului”, pentru că în China există două tuneluri de metrou mai lungi: 60, respectiv 57,1 km.

Tunelul Gotthard

Gotthard este, de asemenea, tunelul destinat circulației pe care se sprijină cea mai mare cantitate de rocă din lume, fiind totodată și primul tunel orizontal, circulabil, săpat vreodată la baza Alpilor. Cele două sensuri de mers sunt complet separate și au scopul de a mări capacitatea transporturilor pe coridorul Rotterdam – Basel – Genova, scurtând la minimum timpul de tranzit al Alpilor. Costul total al proiectului a fost de 9 miliarde de euro. Mă întreb dacă în România s-ar fi turnat 57 km de autostradă, fără munți în cap, cu suma asta…

Tunelul Gotthard

Tunelul elvețian le devansează pe precedentele două cele mai lungi tuneluri din lume: Seikan, din Japonia, cu 53,8 km, și pe cel de sub Canalul Mânecii, de 50,45 km.

Elvețienii invită toți doritorii să ia parte la lansarea oficială a tunelului. Astfel, ei pun la dispoziție o reducere de 30% la biletele de tren din orice oraș al Elveției către Gotthard, incluzând și biletul călătoriei din interiorul tunelului.

Surse foto: blich.ch, wiki.com

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top