Cel mai mare motor diesel din lume produce 109 000 CP

Livrarea mărfurilor din China în SUA este o afacere de dimensiuni mari. Și când spunem mari, ne referim, de exemplu, și la o navă de transport de peste 400 de metri lungime, care cântărește 170 976 tone.

Nava în cauză poate transporta peste 11 000 de containere de 7 metri lingime, la o viteză de croazieră de 31 de noduri. Vorbim astfel de o viteză cu mult peste medie, în cazul navelor de transport, vinovat de acest aspect făcându-se cel mai mare motor diesel din lume.

Unitatea de Wartsila-Sulzer RTA96-C generează nu mai puțin de 109 000 CP și a fost montat pentru prima dată pe nava Emma Maersk, în 2006. Cu o lungime de aproximativ 30 de metri și o înălțime de aproare 15 metri, cel mai mare motor diesel din lume are o greutate de 2 300 de tone.

Cu alte cuvinte, TRA96 are înălțimea unui bloc cu patru etaje și lungimea a două semiremorci de transport marfă. Motorul are 14 cilindri dispuși în linie și funcționează în doi timpi. Folosește un sistem de supraalimentare cu turbosuflantă și rampă comună de combustibil, iar supapele sunt acționate individual de către un solenoid. Toate acestea conduc la un consum redus de combustibil și la o creștere semnificativă a performanțelor de care este capabil.

Până în momentul de față, există 25 de astfel de motoare ce patrulează pe oceanele globului, dar alte 86 sunt în construcție. Iar dacă ținem cont de faptul că un drum din China până la Los Angeles se scurtează cu până la patru zile datorită acestor motorizări, comparativ cu cele ale concurenței, nu ne-ar mira ca numărul lor să crească în continuare în viitorul apropiat.

Sursa:
www.autoblog.com
http://www.autoblog.com/2011/07/22/worlds-largest-diesel-engine-makes-109-000-horsepower/

Adaugati comentariu