Centrul RTR de la Titu

Renault Technologie Roumanie a inaugurat miercuri, 15 septembrie 2010, Centrul Tehnic Titu, în prezenţa Preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a lui Patrick Pélata, Director General Delegat pentru Operaţiuni al Renault.

Centrul de la Titu vine în completarea centrelor de încercări de la Aubevoye şi Lardy din Franţa şi este dedicat în principal optimizării vehiculelor şi organelor mecanice din gama Entry (M0).

Situat pe un teren de 350 ha, la jumătatea distanţei dintre uzina Dacia de la Piteşti şi birourile de proiectare ale Renault Technologie Roumanie (RTR) de la Bucureşti, Centrul realizează încercări pentru vehicule şi componente mecanice ale Grupului Renault. Parte integrantă a Renault Technologie Roumanie, Titu completează dispozitivul de inginerie al Grupului.

Centrul cuprinde 100 de bancuri de încercări, destinate vehiculelor întregi şi componentelor acestora (amortizoare, punţi, Grup Motopropulsor etc.). Acestea permit recrearea unor condiţii de funcţionare extreme: rezistenţa la frig, simulator de expunere la soare, cabină de ploaie etc. Pentru a analiza comportamentul vehiculelor sunt prevăzute zece tipuri de piste, cu o lungime totală de 32 de km. Inelul de viteză, pistele deformate, zona de proiecţie sub caroserie sau zonele de apă reproduc condiţii de rulare a maşinilor pe care clienţii le pot întâlni în toată lumea.

Bancurile şi pistele de încercări vor permite inginerilor români să testeze şi să optimizeze noi modele de vehicule şi de organe mecanice. Astfel, clienţii vor beneficia de maşini la cel mai bun nivel din punct de vedere al performanţei, al calităţii, al confortului, al securităţii şi anduranţei.
Primele echipe s-au instalat la Titu în iunie 2010 şi până la sfârşitul anului, Centrul va avea o echipă de 300 de persoane. Primele încercări pe piste sunt prevăzute pentru luna octombrie 2010.

Centrul Tehnic Titu  reprezintă o investiţie de 166 de milioane de euro. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a finanţat construcţia centrului cu 44 de milioane de euro. Prin această investiţie BERD susţine singurul grup auto cu activităţi de design, inginerie şi producţie în regiune şi un proiect cu impact major asupra competenţelor de inginerie ale companiei şi furnizorilor săi.

Şantierul a fost inaugurat în prezenţa oficialilor Renault şi a autorităţilor române pe 18 septembrie 2008. Construcţia centrului a fost realizată cu antreprize exclusiv româneşti, cu aproximativ 500 de muncitori români.
În timpul celor aproape 950.000 de ore de lucru, nu a avut loc  niciun accident de muncă. Mijloacele de încercare au fost produse de furnizorii de sisteme de testare ai Renault la nivel mondial şi utilizează cele mai avansate tehnologii în domeniu.

Pe toata durata construcţiei, şantierul a respectat cu stricteţe normele europene privind protecţia mediului înconjurător. La fel ca toate celelalte locaţii industriale ale Renault, Centrul Tehnic Titu va solicita certificarea ISO 14001 încă din primul său an de funcţionare. O politică strictă de protecţie a mediului înconjurător a fost implementată, pentru a asigura un consum redus de apă şi energie, managementul deşeurilor şi controlul emisiilor. Au fost create zone speciale de triere şi stocare a deşeurilor. De asemenea, în viitorii ani, în zona pistelor se vor planta sute de arbori, pentru a reduce poluarea atmosferică şi sonoră generată de vehiculele testate.

Adaugati comentariu