Test drive Chevrolet Aveo 1.6 DOHC 115 CP AT6

Construit dinspre interior spre exterior, Chevrolet Aveo sedan oferă multe surprize, inclusiv o cutie automată pentru 1.6 l benzină şi 115 CP.

  • Spatiu interior foarte generos pentru segmentul mic
  • lista completa de dotari standard
  • Consum mare de benzina
  • valoare estimata de revanzare scazuta

Încă de la lansare, Chevrolet Aveo a reuşit să-mi atragă atenţia şi să-mi câştige votul: o maşină de clasă mică, dar care oferă la fel de multe ca un model încadrat într-un segment superior.

În cazul versiunii sedan, lucrurile sunt o idee mai complicate la prima vedere –  dimensiuni generoase, spaţiu interior surprinzător de mare şi dotări care, pentru concurenţă, par aduse din viitor. În cadrul acestui test, accentul este pus pe caracterul practic, precum şi pe modul cum se comportă cutia automată, o raritate pentru clasa mică sedan.

Designul poate crea controverse mai ales la nivelul părţii din spate, însă elementul spectacol cu care ne-a obişnuit Chevrolet nu a fost diminuat. Deşi din exterior pare o maşină care oferă spaţiu limitat pentru cinci persoane, realitatea este cu totul alta: modularitate de zile mari, forme atent studiate şi o accesibilitate dintre cele mai bune.

Totodată, siguranţa este la cel mai înalt nivel, Aveo obţinând maximum de puncte la testele EuroNCAP. Paleta de motorizări este mai mult decât suficientă, cu uşoare tendinţe curajoase chiar. Aici întră în discuţie şi modelul prezent în test, 1.6 benzină şi 115 CP, cuplat la o cutie de viteze automată cu 6 trepte.

Pentru circa 1.200 de euro mai mult decât versiunea manuală, cutia automată este o binecuvântare pentru un oraş ca Bucureştiul, contribuind serios la creşterea nivelului de confort. Aceasta schimbă onorabil treptele şi “nu dă în nas” la viteze mici de deplasare, dar consumul este cu aproximativ 1 l/100 km mai mare decât la cutia manuală.

Am încercat şi modul manual de selectare a treptelor care, din păcate, nu este foarte intuitiv şi necesită câteva exerciţii de acomodare. Dincolo de acest aspect, Aveo sedan filtrează excelent denivelările, iar direcţia este ajustată corect, fiind un pachet interesant pentru cei care sunt dispuşi să plătească 15.000 de euro pentru un model de clasă mică, dar full automat.

Date tehnice: Chevrolet
Aveo
Sasiu si caroserie
Motorizare 1.6 DOHC
Nr. usi/locuri 4/5
Masa proprie/totala [kg] 1065/1565
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 4399/1735/1517
Ampatament
Volum portbagaj [l] 502 ()
Motor si transmisie
Tip motor 1.6 DOHC
Combustibil Benzina
Cilindree [cmc] 1598
Sistem alimentare injectie multipunct
Putere max. [kW(CP)/rpm] 85(115)/6000
Cuplu max. [Nm/rpm] 155/4000
Cutie de viteze Automata/6
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 178
0-100 km/h [s] 11.7
Consum urban/extra/mixt 10/5.6/7.2
Emisii CO2 [g/km] 169

Adaugati comentariu