Test drive Chevrolet Cruze Hatchback 2.0 DOHC/163 CP

Prețurile mari de achiziție au făcut din motoarele diesel de doi litri un fel de rara avis în clasa compactă. Cruze insistă să schimbe acest trend.

  • Pret foarte avantajos
  • suspensie confortabila
  • Calitate modesta a interiorului
  • etajare mai putin inspirata a transmisiei

În clasa compactă motorul diesel de doi litri poate fi considerat marele perdant al crizei. Dacă până acum patru-cinci ani majoritatea clienților puneau instinctiv degetul pe oferta de preț în dreptul acestui motor, azi ele au devenit un lux accesibil unei porțiuni restrânse din clientelă. Cum diferențele de impozit și de consum nu sunt foarte mari în comparație cu un motor diesel de 1.6 litri, este clar că impedimentul principal a fost și rămâne prețul de achiziție.

Aici intervine Chevrolet, brandul european cu iz american care și-a făcut un obicei din a miza pe factorul accesibilitate într-o perioadă în care până și coreenii au început să migreze încet-încet spre partea superioară a segmentului. Prin urmare, versiunea hatchback, preferată de europeni, cu motor diesel de 2.0 l și 163 CP te va costa 17.475 euro cu TVA inclus, cu aproape 4.000 de euro mai puțin decât un Volkswagen Jetta echivalent.

Ce primești pentru acești bani? Dacă layout-ul planșei de bord intră în categoria interesant, ai nevoie de ceva imaginație pentru a găsi materiale din aceeași categorie. Cum limitările de costuri joacă un rol esențial în dezvoltarea modelelor Chevrolet, prezența unor plastice modeste era cât se poate de așteptată și nu neaparat de criticat.

Cu toate că adăpostește sub capotă cel mai puternic motor din gamă, Cruze 2.0D/163CP nu este o ofertă sportivă, cât mai degrabă una eficientă la drum întins, acolo unde cuplul prezent la peste 2.000 rpm facilitează depășirile atât de frecvente într-o țară cu o infrastructură limitată ca a noastră.

Chiar și cu mașina încărcată (5 pasageri plus bagajele aferente) Cruze oferă reprize bune între 80 și 120 km/h pe fondul unui consum general de 7 l/100 km. În oraș, etajarea primei trepte este destul de bizară, iar intervenția turbinei putea fi mai discretă, dar amândouă sunt aspecte ce dispar în fața factorului cost. Prin urmare, dacă vrei o compactă diesel și ai în plan mulți km, dar puțini euro, Cruze bifează suficiente căsuțe cât să devină o opțiune serioasă.

Date tehnice: Chevrolet
Cruze
Sasiu si caroserie
Motorizare 2.0 DOHC
Nr. usi/locuri 5/5
Masa proprie/totala [kg] 1405/1960
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 4510/1795/1475
Ampatament
Volum portbagaj [l] 415 (885)
Motor si transmisie
Tip motor 2.0 DOHC
Combustibil Motorina
Cilindree [cmc] 1998
Sistem alimentare common rail
Putere max. [kW(CP)/rpm] 120(163)/3800
Cuplu max. [Nm/rpm] 360/1750
Cutie de viteze Manuala/6
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 205
0-100 km/h [s] 8.5
Consum urban/extra/mixt 7.7/4.4/5.6
Emisii CO2 [g/km] 147

Adaugati comentariu