China, cel mai mare exportator de mașini din lume

Diesel Volkswagen Mojave (8) mașini China

După ce a depășit Germania la finalul anului 2022, China a reușit să eclipseze și Japonia în primul semestru al lui 2023 devenind lider al exporturilor de mașini.

Ceea ce era deja așteptat s-a confirmat. China nu este doar cea mai mare piață și cel mai mare producător auto din lume, ci și cel mai puternic exportator de mașini.

În prima jumătate a lui 2023 China a depășit ultimul obstacol aflat în calea sa către poziția de lider mondial al exporturilor de mașini, Japonia. Asta după ce, la finalul anului 2022, China a depășit și Germania, stat aflat pe poziția a doua în clasamentul exporturilor.

Cel mai recent bilanț al Asociației Producătorilor de Automobile din Japonia arată că exporturile de vehicule din această țară au crescut în primele șase luni ale acestui an cu 17% față de perioada similară din 2022, până la 2,02 milioane de unități.

În același timp, potrivit Asociației Chinei a Producătorilor de Automobile (CAAM), companiile care produc mașini în marele stat asiatic au trimis către export în perioada ianuarie – iulie 2,34 milioane de vehicule, în creștere cu 77% față de primul semestru al anului precedent.

CAAM notează, bazându-se pe date vamale, și că valoarea exporturilor de vehicule ale Chinei a crescut cu în prima jumătate a lui 2023 cu 110%, până la 46,4 miliarde de dolari (42,6 mld. euro).

Așa cum ați aflat deja de la AutoExpert.ro, în 2022, Uniunea Europeană a importat cu 120.000 mai multe mașini din China decât a trimis către același stat.

În 2022, uzinele de mașini din UE au exportat către China 401.817 vehicule, cu 120.064 mai puține decât importurile (521.881 unități). În privința valorii însă, exporturile UE către China au fost de 24,25 miliarde de euro, cu 14,89 miliarde mai mari decât importurile (9,36 mld. euro).

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Renault Trafic E-Tech Electric AutoExpert.ro

Test drive Renault Trafic E-Tech Electric

Renault își electrifică toată gama de vehicule comerciale. Ultimul pas al procesului se numește Trafic E-Tech Electric. L-am testat în Bordeaux, și

Scroll to Top