Cifre de groază – Stăm cu ochii în telefon mai mult decât la drum

telefon condus

Tu ești atent la drum în timp ce conduci? Ignori telefonul mobil și nu umbli la radio decât atunci când ești oprit la semafor? Ești tot timpul cu gândul la drum? Știm că e imposibil să răspunzi “Da” la aceste întrebări. Trăim în secolul vitezei și în era tehnologiei și este greu spre imposibil să fii atent doar la condus.

Ce înseamnă “Distracted Driving”? Expresia, dificil de tradus mot-a-mot în limba română, face referire la conducerea neatentă, șoferul concentrându-se asupra unor alte activități. Orice îl face să privească în altă direcție decât la drum sau orice îi întrerupe concentrarea poate fi încadrat aici. În topul activităților care îi fac pe șoferi să nu mai fie atenți la traseu sunt vorbitul la telefon, scrierea mesajelor text, schimbarea posturilor de radio și chiar discuția cu pasagerii.

Sistemele de asistență ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) ne pot salva viața, dar au limitele lor. Dovadă stau accidentele fatale în care au fost implicate automobile Tesla, deși sistemul Autopilot era activat. Evitând activități care îți distrag atenția nu te protejezi doar pe tine, ci reduci riscul și pentru ceilalți participanți la trafic.

Mituri despre traficul urban

Dacă ai telefonul la îndemână, vei fi tentat să verifici rețelele de socializare, să dai email-uri, să folosești aplicații mobile. Chiar dacă este vorba despre un sistem de navigație, acesta îți poate distrage atenția de la condus, pentru că ești nevoit să urmărești traseul.

Statistici de speriat

Consiliul Național pentru Siguranță din SUA arată că un șofer care scrie un mesaj text are șanse până la de șase ori mai mari să provoace un accident decât unul care … CITEȘTE CONTINUAREA PE MISSAUTO.RO >>>

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top