Cine nu este obligat să poarte centura de siguranță

Nefolosirea centurii de siguranță este contravenția situată în clasa I de contravenții, pentru care se aplică cele mai multe amenzi. Acestă contravenție se penalizează cu 2 sau 3 puncte penalizare, iar amenda poate varia între 290 și 435 de lei.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede că toți pasagerii  “care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice”.

Totuși, conform Regulamentului de aplicare a Codului rutier sunt situații în care purtarea centurii de siguranță nu este obligatorie.

Te-ar putea interesa și  Tot ce trebuie să știi despre punctele de penalizare

Printre acestea se numără:

  • conducatorii  de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers înapoi;
  • conducatorii  de autoturisme care staționează;
  • femeile în stare vizibilă de graviditate;
  • conducatorii  de taxi, când transportă pasageri;
  • instructorii auto pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.
  • persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afectiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță.  Lista bolilor pentru care anumite persoane sunt scutite de purtarea centurii de siguranță este stabilită prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.246/2007 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se exceptează de la portul centurii de siguranţă ocupanţii unui autovehicul cu o capacitate mai mică de 3,5 tone şi a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav.

Vezi pe MissAuto care sunt afecțiunile care contraindică purtarea centurii de siguranță

Adaugati comentariu