Cine sunt clienții firmelor de închirieri auto din România?

închirieri auto

Cine sunt clienții firmelor de închirieri auto din România?

O nouă cercetare aprofundată realizată de specialiștii de la Nanorent, o companie de rent a car Cluj, ne oferă un adevărat tablou surprinzător asupra închirierii mașinilor în România. Datele colectate în perioada ianuarie-august 2023 arată o imagine asupra profilului celor care închiriază autovehicule în țara noastră.

Revenirea Diasporei pe Pământ Românesc

Se pare că răspunsul la întrebarea “Cine închiriază mașini în România?” se află în principal peste hotare. Analiza Nanorent evidențiază că nu mai puțin de 53,44% din clienții care recurg la serviciile de închirieri auto sunt români ce provin din diaspora. Mai mult, un impresionant procent de 89,8% dintre aceștia optează să preia vehiculul direct de la aeroport. Evident, această alegere vine ca un răspuns la nevoile specifice ale românilor din diaspora, care doresc să maximizeze fiecare moment petrecut acasă.

închirieri auto

Străinii descoperă România pe patru roți

Aproximativ 30,17% dintre clienții companiilor de închirieri auto care aleg să exploreze România la volanul unei mașini închiriate sunt cetățeni străini. Atracțiile turistice ale țării noastre atrag vizitatori din toate colțurile lumii. Cu toate acestea, ineficiența sistemului de transport public determină turiștii străini să se îndrepte către companiile de închirieri auto. Conform unui studiu recent realizat de Institutul Național de Statistică, în primul trimestru al anului 2023, cheltuielile turiștilor străini pentru închirierea de mașini reprezentau 59,2% din totalul cheltuielilor lor de transport. În acest context, închirierea unei mașini se dovedește a fi soluția ideală, oferindu-le libertatea și flexibilitatea necesare pentru a vizita țara noastră.

Localnicii: Nevoi diverse, soluții convenabile

Nu doar românii din străinătate sau turiștii străini apelează la serviciile companiilor de închirierile auto. Analiza arată că 16,37% dintre cei care apelează la serviciile de rent a car sunt chiar localnicii români. Diversitatea de motive este vastă, de la dorința de a avea un vehicul mai încăpător pentru vacanțe, până la nevoia de deplasare la evenimente speciale De asemenea, există și cei care se orientează către serviciile de închiriere atunci când mașinile lor personale sunt la service.

închirieri auto

Pentru a avea o imagine mai clară a distribuției clienților companiilor de închirieri auto, infograficul de mai jos prezintă distribuția clienților care închiriază mașini în România.

Dinamica pe Genuri

Echipa Nanorent nu s-a oprit doar la o analiză superficială a pieței de închirieri auto. Dorința de a înțelege în profunzime comportamentul clienților a condus la o cercetare riguroasă, care a inclus distribuția pe baza genului Datele colectate dezvăluie că, dintre persoanele interesate de “Cine închiriază mașini în România?”, 62,83% sunt bărbați, comparativ cu 37,17% femei. Aceste cifre aduc în discuție posibilele roluri tradiționale din familie, unde frecvent bărbatul este văzut sau alege să fie șoferul principal în deplasări.

Un alt detaliu important extras din analiză este durata medie a închirierii. Interesant este că această medie este influențată de variațiile sezoniere. În timpul verii, când cererea de închirieri auto atinge punctul culminant, mulți clienți optează pentru perioade mai lungi de închiriere, dorind să profite la maximum de zilele însorite și de vacanțele planificate. Cu toate acestea, în restul anului, duratele pot fi mai scurte, aducând media generală la 7,4 zile. Această echilibrare reflectă adaptabilitatea serviciilor de închiriere la fluctuațiile anuale ale cererii, în încercarea de a satisface cel mai bine nevoile diverse ale clienților.

Ce tipuri de motorizare aleg clienții pentru închirierile auto în 2023?

În 2023, pe piața închirierilor auto din România, preferințele clienților în ceea ce privește tipul de combustibil au dezvăluit un portret interesant. Statisticile noastre arată că 50% dintre mașinile închiriate au fost echipate cu motoare pe benzină. Motorina, cu o cotă de piață de 30%, rămâne și ea o opțiune populară. Cu toate acestea, ceea ce este cu adevărat remarcabil este interesul tot mai mare pentru soluții mai prietenoase cu mediul înconjurător: 10% dintre mașinile închiriate sunt echipate cu motoare hibrid, în timp ce 5% sunt complet electrice. Aceste cifre subliniază o evoluție pozitivă și o inclinație clară către opțiuni de transport mai durabile.

Concluzie: Cine închiriază mașini în România?

Analiza Nanorent oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra pieței închirierilor auto din România. Cu peste jumătate dintre clienți fiind români provenind din diaspora și majoritatea acestora preferând să preia mașinile direct de la aeroport, se subliniază legătura profundă dintre aceștia și patria lor natală. În paralel, atracțiile turistice ale țării și ineficiența transportului public au dus la o creștere a numărului de turiști străini care optează pentru închirieri auto. Localnicii, deși reprezintă o porțiune mai mică din total, evidențiază nevoile diverse și flexibilitatea serviciilor de închiriere. În plus, dinamica de gen și preferințele privind motorizarea arată evoluțiile și trendurile din acest sector.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top