Citroen C-XR, primul SUV de oraş al francezilor va fi produs în Slovacia

Citroen C-XR, tichetul de acces al francezilor în segmentul tot mai lucrativ al SUV-urilor de oraş, va fi produs în Slovacia, la uzina din Trnava a grupului PSA Peugeot-Citroen.

Potrivit publicaţiei locale Pravda, citată de Agerpres, Citroen va investi nu mai puţin de 80 milioane de euro în retehnologizarea  fabricii, de pe ale cărei linii de asamblare ies în prezent modelele Peugeot 208 şi Citroen C3 Picasso, ultimul dintre ele aşteptat să fie scos la pensie în 2016.

Revenind la Citroen C-XR, primul SUV de oraş al casei franceze a fost dezvoltat cu ajutorul partenerilor chinezi de la Dongfeng şi urma să fie dedicat, cel puţin la nivel declarativ, exclusiv pieţei din ţara Marelui Zid.

citroen-c-xr - autoexpert.ro (2)

Era, însă, lesne de anticipat că Citroen va profita de ocazia de a intra în hora SUV-urilor de clasă mică şi de a aduce noul model şi pe piaţa din Europa, acolo unde Peugeot este deja reprezentat de recent lansatul 2008.

De altfel, Citroen C-XR şi Peugeot 2008 au în comun mai mult decât apartenenţa la acelaşi concern. Platforma şi motorizările vor fi identice, dimensiunile exterioare fiind şi ele similare (lungime de 4,257 mm şi ampatament de 2.655 m). Tracţiunea integrală rămâne tabu şi în cazul lui C-XR, iar avantajele acesteia vor fi suplinite de sistemul de optimizare a aderenţei, Grip Control.

Sub capota modelului dedicat pieţei din China regăsim un motor turbo pe benzină. Cu o cilindree de 1,6 litri, acesta dezvoltă 160 CP şi este cuplat la cutii de viteze manuale sau automate cu şase trepte. În Europa, este de aşteptat ca noul Citroen C-XR să fie oferit în compania unei game extinse de motorizări turbo, cu trei şi patru cilindri, cu micul 1.2 aspirat de 82 CP situat la baza gamei.

citroen-c-xr - autoexpert.ro (3)

Planul de redresare al grupul PSA Peugeot-Citroen pare să dea roade. Anul trecut, compania a raportat un profit operaţional de 905 milioane de euro (un miliard de dolari), după pierderi de 364 milioane de euro în 2013, pe fondul aprecierii cu 4,3%, până la 2,94 milioane de vehicule, a livrărilor de maşini noi. Motoarele succesului au fost noile modele Peugeot 2008 şi 308 Break.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top