Test drive – Citroen DS3 1.6 HDi 90 CP

Citroen DS3 1.6 HDi

Automobilul cochet nu depinde neapărat de herghelia de sub capotă, iar în cele ce urmează vom demonstra acest lucru.

Dacă nu ești întruchiparea perfectă a pragmatismului, iar zâmbetul reușește să-și mai facă loc din când în când pe chipul tău, cu siguranță nu poți trece cu vederea prezența unui Citroen DS3. Asemenea rivalilor direcți – MINI, Alfa Romeo MiTo sau Audi A1 – DS3 este o mașină ce debordează de personalitate și bun gust.

Dacă variantele pe benzină sunt capabile să emită pretenții sportive, chiar serioase, Citroen a ales o abordare ceva mai temperată pentru modelele sale diesel. Adoptând trendul actual de apropiere față de mediul înconjurător, DS3 a primit o infuzie de tehnologie concretizată într-un sistem micro-hibrid. Este vorba mai exact de un sistem avansat stop/start, capabil să recupereze parțial energia rezultată în urma procesului de frânare.

Fără să rupă gura târgului în ceea ce privește comportamentul dinamic, când vine vorba de consumul de combustibil, DS3 e-HDi pare că a luat lecții de economie de la FMI. În momentul în care ai fi sigur că „rulezi pe bec“ și că oprirea la benzinărie e iminentă, vine surpriza: nu ești nici pe departe în situația asta și te mai poți lăfăi o perioadă în marja range-ului asigurat de propulsorul căruia eticheta de „economic“ i se potrivește de minune. Chiar dacă datele furnizate de producător sunt depășite (4,4 l extraurban), DS3 e-HDi e genul de mașină cu care ți-ai păcăli financiar deplasările lungi și foarte lungi.

Dacă tot a venit vorba de drumurile ce înșiră un număr însemnat de kilometri, DS3 excelează și în materie de confort și plăcere în rulare oferită pasagerilor, fără să știrbească din caracterul viteaz în viraje, moștenire primită de la frații săi binecuvântați de Otto. Doar șoferul poate strâmba din nas la setările ambigue ale sistemului de direcție, un ochi aruncat în curtea producătorului britanic patronat de BMW putând să remedieze din micile neajunsuri ale deja popularului model.

Discrepanța apare când te gândești la prețul modelului, în concordanță cu cele ale întregii game DS, dar, la urma urmei, nici MINI nu se anunța ca un succes rațional pe piață, și totuși cifrele au demonstrat (ca și în cazul lui DS3) cu totul și cu totul altceva.

Date tehnice: Citroen
DS3
Sasiu si caroserie
Motorizare 1.6 HDi
Nr. usi/locuri 3/5
Masa proprie/totala [kg] 1080/1610
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 3948/1715/1483
Ampatament 2452
Volum portbagaj [l] 285 (980)
Motor si transmisie
Tip motor 1.6 HDi
Combustibil Motorina
Cilindree [cmc] 1560
Sistem alimentare common rail
Putere max. [kW(CP)/rpm] 66(90)/4000
Cuplu max. [Nm/rpm] 230/1750
Cutie de viteze Manuala/5
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 182
0-100 km/h [s] 12.2
Consum urban/extra/mixt 4.3/3.2/3.6
Emisii CO2 [g/km] 104

Adaugati comentariu