Codul Rutier. Ce pierzi dacă maşina are faruri personalizate

Senatul a adoptat un proiect lege care sancţionează cu reţinerea certificatului de înmatriculare utilizarea unor faruri personalizate, puternice şi intermitente, precum şi a unor sisteme care perturbă buna funcţionarea a dispozitivelor de supraveghere a traficului.

Iniţiativa legislativă modifică OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul Rutier) şi urmăreşte reducerea accidentelor rutiere grave care au loc în urma coliziunii între autoturisme mici şi maşini de mare tonaj, TIR-uri.

„În ultima perioadă, se remarcă faptul că maşinile de mare tonaj care tranzitează ţara noastră sau efectuează transport intern şi internaţional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini. De multe ori sunt instalate sisteme suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic şi intermitent pe timpul nopţii. Aceste lumini nu au nici o funcţionalitate în afară de personalizarea respectivului autovehicul de mare tonaj şi pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte, când conducătorii auto aflaţi la volanul autoturismelor pot resimţi senzaţii de orbire de moment şi pot avea reacţii instantanee ce pot conduce la derapajul nnaşinii de pe carosabil şi pierdea controlului asupra acesteia”, şi-au motivat propunerea legislativă iniţiatorii, un grup de trei deputaţi.

Concret, proiectul legislativ modfică două articole din OUG 195/2002.

Astfel, articolul 44, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

 

Citiţi articolul integral pe www.floteauto.ro

Adaugati comentariu