Colaboratorii lui Carlos Ghosn care l-au ajutat să evadeze au fost arestați

Colaboratorii lui Carlos Ghosn

 Michael Taylor, 59 ani, fost membru al Beretelor Verzi, care a condus operațiunea evadare a lui Carlos Ghosn din Japonia, și fiul său au fost arestați, împreună cu șapte angajați ai companiei aeriene turce MNG informează agențiile Reuters și Anadolu. Colaboratorii lui Carlos Ghosn trebuie să dea acum socoteală. 

Se strânge lațul în jurul fostului șef al Alianței Renault-Nissan Carlos Ghosn.
Autoritățile americane l-au arestat acum câteva zile pe Michael Taylor, 59 ani, fost membru al Beretelor Verzi și pe fiul acestuia Peter Taylor, 27 ani, ambii fiind acuzați că l-au ajutat pe carlos Ghosn să fugă din japonia în Liban pentru a evita judecarea sa de către autoritățile japoneze pentru presupusele infracțiuni financiare.

Serviciul Marshals din SUA i-a arestat păe cei doi la Harvard, Massachusetts, la solicitarea Japoniei, care în ianuarie a emis mandate de arestare internaționale pentru cele două persoane și pentru  George-Antoine Zayek, în legătură cu facilitarea evadării din 29 decembrie 2019.

Carlos Ghosn, un escroc sau o conspirație? 

Ghosn, care era în arest la domiciliu în acel moment și nu era eliberat pe cauțiune, a fugit în Liban, țara sa de origine, în timp ce aștepta procesul pentru acuzațiile de nedeclarare a unor venituri și deturnarea fondurilor companiei Nissan.

Japonia comunică strâns cu autoritățile americane, a declarat joi o sursă a guvernului japonez.

Dovezi clare împotriva fostului membru al Beretelor Verzi, Michael Taylor 

Există numeroase dovezi care susțin implicarea celor doi în fuga lui Ghosn.  Procurorii au spus că Peter Taylor a călătorit în Japonia cu o zi înainte de evadarea lui Ghosn în timp ce Michael Taylor și Zayek au venit chiar în ziua evadării transportând imensele cutii negre care păreau a fi destinate echipamentelor muzicale.

Toți trei s-au întâlnit cu Ghosn, care după ce a intrat într-o cameră de hotel cu Michael Taylor și Zayek s-a ascuns într-una dintre cutii, care a fost apoi transportată la un aeroport și încărcată într-un avion privat care a plecat spre Turcia, au spus procurorii.

Două zile mai târziu Ghosn a anunțat că a ajuns în Liban.

Michael și Peter Taylor au fost arestați după ce forțele de ordine din SUA au aflat că aceștia rezervaseră acum câteva zile un zbor Boston Beirut cu escală la Londra.

Aceștia sunt reținuți la cererea procurorilor din SUA, care spun că prezintă un pericol după ce au ajutat la evadarea lui Ghosn. Procurorul adjunct al SUA, Stephen Hassink, a declarat că Japonia speră să obțină extrădarea lor cât mai repede posibil.

Paul Kelly, avocatul celor doi, a declarat că va contesta orice cerere de extrădare.

“Michael Taylor este un veteran distins și un patriot, și atât el cât și fiul său merită o audiere completă și corectă cu privire la aceste probleme, atât în ​​fața instanțelor, cât și a filialei executive”, a declarat Kelly agenției Reuters. 

Avocatul japonez Junichiro Hironaka, care l-a apărat pe Ghosn până la evadarea sa din Japonia, a declarat joi într-un interviu telefonic că întrebarea cheie este dacă există suficiente dovezi pentru extrădare și că va urmări îndeaproape evoluțiile.

Nissan nu renunță la despăgubiri 

Nissan a declarat într-o adresă trimisă prin e-mail că notează procedurile de extrădare și își rezervă dreptul de a lua măsuri legale suplimentare împotriva lui Ghosn. Compania a înaintat o acțiune civilă în Japonia la începutul acestui an solicitând despăgubiri de 93 de milioane de dolari  pentru presupusa conduită incorectă a lui Ghosn.

În același timp, săptămâna trecută, agenția turcă Anadolu a informat că patru piloți, un oficial  și doi însoțitori de zbor ai companiei turce private MNG au fost acuzați pentru presupusele roluri în fuga fostului șef al lui Nissan.

Oficialul MNG Jet a fasificat datele celor prezenți în avion ca să nu apară numele lui Ghosn 

Piloții și oficialul MNG JET au fost acuzați că au ajutat la evadarea unei emigrant în timp ce însoțitorii de zbor sunt acuzați că nu au raportat infracțiunea.

Un termen de judecată va fi stabilit după ce instanța din districtul Bakirkoy din Istanbul a acceptat oficial rechizitoriul.

Compania aeriană turcă MNG a declarat în ianuarie că două dintre avioanele sale au fost utilizate ilegal în fuga lui Ghosn. Unul a zburat de la Osaka, Japonia, la Istanbul și al doilea de la Istanbul la Beirut. Compania a declarat că oficialul său a recunoscut că a falsificat înregistrările de zbor, astfel încât numele lui Ghosn să nu apară pe ele.

Oficialul  companiei și patru piloți rămân în arest în timp ce însoțitorii de zbor au fost eliberați după interogare. Suspecții au fost identificați doar cu inițialele lor.

Ghosn poate sta liniștit. Liban nu are tratat de extrădare cu Japonia

Procurorii din Japonia au emis mandat de arestare pentru Ghosn dar Japonia nu are un tratat de extrădare cu Libanul și este puțin probabil ca fostul șef Nissan să fie arestat. Libanul a anunțat că nu îl va preda pe Ghosn.

Ghosn, care a condus Nissan de aproape 20 de ani, declară că este nevinovat și că a fugit din Japonia deoarece crede că nu poate avea un proces echitabil acolo.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top