Combustibilul sustenabil, salvarea motoarelor diesel

Combustibilul sustenabil HVO autoexpert.ro

Toți cei care suspină la gândul că motoarele diesel vor ieși din producție, văd acum o rază de speranță. Audi permite alimentarea motorului V6 diesel cu combustibili eco. Combustibilul sustenabil va scădea emisiile de CO2 cu 70-95%!

Nemții își spală păcatele după scandalul Dieselgate. Audi a pornit o campanie agresivă de purificare, atât a mediului înconjurător, cât și a propriei imagini. Astfel, de-acum, motoarele diesel cu arhitectură V6 pot fi alimentate cu HVO.

Combustibilul sustenabil numit astfel (acronim de la Hydrogenated Vegetable Oil) este obținut din ulei ars, folosit la prăjirea alimentelor și reziduuri din agriculutură. Aceste două ingrediente sunt transformate în hidrocarburi alifatice, prin hidrogenare.

Combustibilul sustenabil HVO autoexpert.ro

Deja motoarele diesel cu 4 cilindri folosite pe modelele A3, Q2 și Q3 sunt capabile să folosească acest combustibil. De-acum, și dieselurile V6 de până la 282 CP vor putea funcționa cu combustibilul sustenabil HVO.

”Pentru că cifra cetanică a HVO este cu aproximativ 30% mai mare decât a motorinei, arderea este mai curată”, spune șeful departamentului de dezvoltare a motoarelor Audi.

Combustibilul sustenabil, în peste 600 de benzinării

Astfel, HVO nu este benefic doar pentru mediul înconjurător, ci și pentru durata de viață a componentelor sistemului de depoluare. Dacă te întrebi de unde poți alimenta cu HVO, află că în Europa sunt peste 600 de benzinării care îl oferă la pompă. Sigur, cele mai multe sunt în Peninsula Scandinavă, dar noile orizonturi ar putea accelera expansiunea acestora pe tot teritoriul Europei.

Motoarele diesel 2

Prețul HVO este cu 10-15% mai mare decât al motorinei. Asta, din cauza instalației complexe care face hidrogenarea. Dar producerea pe scară largă ar putea ieftini combustibilul sustenabil.

Totodată, Audi a început să curețe Dunărea acolo unde contează cu adevărat: înainte de vărsarea în Marea Neagră. Adică pe teritoriul României. În apropiere de Ziua Pământului (22 aprilie), împreună cu trei parteneri, Audi Environmental Foundation va pune la muncă nava CollectiX. Aceasta va aduna deșeurile transportate de Dunăre, iar senzorii cu care este echipat vor analiza natura lor. Astfel, va fi mai simplă sortarea acestora. Acțiunea va dura 5 săptămâni.

Audi gunoaie Dunăre România autoexpert.ro

Anul trecut, o acțiune similară a permis colectarea a 3,2 tone de plastic din Dunăre, pe teritoriul Serbiei. Asta echivalează cu 110.370 sticle de plastic de un litru. Anual, peste 11 milioane de tone de plastic ajung în oceane.

via Audi

 

Adaugati comentariu