Comparativ BMW X4 M40i vs Mercedes-AMG GLC 43: Mușchetarii teutoni

O nouă specie face carieră: SUV-urile coupe. Și cel puțin prin alura lor dacă nu prin masă, au sens și versiunile sportive. Doi reprezentanți emblematici ai acestei noi clase se înfruntă în testul nostru: BMW X4 M40i și Mercedes-AMG GLC 43.

_MG_7133

În 2008, BMW a lansat ideea de SUV coupe cu X6, urmat de X4 în 2014. Mercedes a reacționat relativ târziu cu GLE Coupe abia în 2015, urmat imediat un an mai târziu de GLC Coupe. Ambele mărci au dezvoltat rapid și versiuni sportive ale lui X4 și GLC Coupe.

Pentru a nu se crea confuzie, trebuie să explicăm puțin poziționarea celor două modele. X4 M40i face parte din așa numita gamă MPerformance de la BMW, adică este plasat între gama standard și modelele M. Mercedes a încercat acum doi ani să copieze această idee de gamă intermediară între modelele standard și AMG, numind-o AMG Performance.

Însă după doar un an Mercedes a renunțat la această gamă intermediară fără vreo explicație oficială, o sursă internă de la Mercedes explicându-ne că această stratificare suplimentară a creat confuzie în rândul clienților. Gama AMG Performance debutase chiar cu sedanul Clasei C în versiunea 43 AMG, având exact același motor aflat și pe GLC 43 AMG din testul nostru. Așadar, teoretic, Mercedes-AMG GLC 43 s-ar fi încadrat initial în gama intermediară AMG Performance dar acum este un model 100% AMG. La Mercedes mai există însă o versiune AMG deasupra acesteia, numită GLC 63 AMG în timp ce X4 nu are la actuala generație o versiune M mai puternică.

Dinamică și confort

Ambele modele sunt propulsate de motoare cu șase cilindri în linie la BMW și în V la Mercedes. Motorul lui X4 este similar cu cel al lui M2, dar este diferit de cel de la M3/M4. Spre deosebire de M3/M4, motorul lui X4 M40i (cod N55B30T0) este derivat din cel de 306 CP de la X4 xDrive 35i și are un singur turbocompresor în loc de două la M3/M4, însă același arbore cotit forjat de la M3/M4. Nu lipsesc bineînțeles distribuția variabilă Double Vanos pe admisie și evacuare și sistemul Valvetronic fără clapete de aer. Însă în acest caz, mai puțin nu înseamnă și mai bine.

Turbocompresorul mai mare are o oarecare inerție și motorul lui BMW nu răspunde la fel de spontan ca şi cel al lui Mercedes, care dispune de două turbocompresoare mai mici, montate câte unul pe fiecare linie de 3 cilindri. Astfel, indiferent de modul de conducere, fie că e vorba de Comfort sau de Sport Plus, motorul lui Mercedes are un răspuns mai rapid, iar pe modul Sport Plus, apăsarea accelerației generează o reacție instantanee. Turbolag-ul la BMW se simte nu doar la pornire ci și dacă se accelerează de la 3.000 rpm de exemplu și asta în ciuda excelentei cutii automate Steptronic Sport. Foarte bună este şi noua cutie automată cu 9 trepte adaptată de AMG pentru cerinţele sportive şi care în Sport, Sport Plus şi Manual (modul Manual se acţionează de la un buton de pe consola centrală) schimbă şi mai repede.

O luptă aprigă se dă şi în domeniul tonalităţii motoarelor. La BMW predomină un sunet baritonal care este însoţit de bubuituri ca la maşinile sport de anduranţă când se trece pe modul Sport+, dar sunetul nu are acel dramatism şi acel crescendo care ne încânta urechea la ultimul M3 aspirat cu şase cilindri în linie. Exact asta se aude la mercedes deşi vorbim de un bi-turbo: un sunet mai ascuţit, în crescendo odată cu turaţia, dramatic şi care încântă chiar şi pe modul Comfort. Cei de la Mercedes au fost mai atenţi la impresia artistică.

Este Mercedes așadar noua referință sportivă? Nu, pentru că în ceea ce privește agilitatea, BMW rămâne rege. Pentru BMW sportivitatea este un fel de constituție și nimic nu i-a abătut pe bavarezi de la crezul lor. Pe modul Sport sau Sport Plus+, X4 se înclină mai puțin în viraje decât GLC sau mai bine zis, nu se înclină aproape deloc.

Suspensia adaptivă de la BMW este ca la un kart pe modul Sport+ în timp ce la Mercedes, cu toate adaptările aduse de AMG suspensiei pneumatice, pe modul Sport+ aceasta este puțin mai permisivă și generează un mic ruliu. Și direcția lui X4 generează o forță mai mare în volan pe Sport+ și se simte mai angajantă. Iar atunci când sunt conduse la limită, BMW are o precizie chirurugicală pe traiectorie, ușor superioară lui Mercedes. La acest lucru contribuie şi distribuţia maselor aproape de perfecţiune, de 51/49% la BMW faţă de 55/45% la Mercedes.

Deşi Mercedes este mai uşor cu 60 kg şi are un cuplu superior cu 55 Nm, acceleraţiile nu sunt semnificativ mai rapide, diferenţa fiind foarte mică. BMW rămâne așadar regele sportivității în ciuda motorului care răspunde mai puțin spontan decât la Mercedes şi în ciuda unei poziţii de condus mai înaltă cu 11 cm. Un oficial de la BMW mi-a explicat că poziţia mai înaltă de condus este o cerinţă a clienţilor de SUV-uri însă o poziţie înaltă de condus nu este neapărat şi una sportivă.

Pe modul Comfort, și X4 oferă mult confort, însă Mercedes este aici o idee mai bun. Confortul la rulare al lui Mercedes-AMG GLC 43 este pur și simplu fenomenal și aici suspensia pneumatică are rolul ei pozitiv. Trebuie precizat că ambele modele erau încălțate cu jantele opționale de 20 inch echipate cu pneuri asemănătoare (standard jantele au 19 inch). În ceea ce privește eficiența, BMW este superior, consumul real fiind cu 1 l/100 km mai mic.

Caroserie şi interior

GLC Coupe pare mai spaţios la interior dar măsurătorile relevă diferenţe destul de mici. Având ampatamentul mai mare, GLC Coupe oferă un spaţiu puţin mai mare la genunchi în spate. Mercedes are un avantaj de 15 mm şi în ceea ce priveşte spaţiul pentru cap în spate dar aici apare o întrebare: ce îţi doreşti? O maşină mai frumoasă sau 15 mm în plus la cap în spate? X4 are o alură clasică de coupe cu luneta plonjată care vine în prelungirea acoperişului şi coboară mai abrupt spre spate.

Din această cauză, spaţiul la cap este puţin mai mic. La Mercedes, luneta este mai verticală şi acoperişul nu este atât de plonjat. Subiectiv, BMW are un profil mai frumos din lateral mai ales că luneta se continuă mai armonios cu eleronul profilat din caroserie şi nu este adăugat suplimentar ca la versiunea AMG a lui GLC Coupe. În schimb, la interior, Mercedes este mai elegant şi impresia noastră nu a fost influenţată de bordul îmbrăcat în piele cum era la maşina de test. AMG GLC 43 oferă o ambianţă interioară mai rafinată în care lemnul mat, cusăturile roşii de la tapiţerie, scaunele în piele şi alcantara şi posibilităţile mai diverse de personalizare îl fac mai dezirabil.

Însă centrala multimedia iDrive, updată de curând cu noul soft de la noile modele Seria 5 şi Seria 7 este net superior atât ca organizare a meniurilor cât şi ca mod de operare.

Mercedes pune accent pe valorile practice şi oferă un portbagaj puţin mai mare în versiune standard şi posibilitatea coborârii gărzii la sol de la un buton din portbagaj pentru încărcarea obiectelor grele. Păcat însă că se plăteşte extra pentru hayonul acţionat electric, care este standard la BMW.

_MG_7142

Costuri

Surprinzător, Mercedes-AMG GLC 43 este mai ieftin la preţul de bază cu aproape 1.000 euro. Însă unele echipamente prezente în standard la BMW X4 M40i inversează situaţia la preţul comparat, unde BMW este mai ieftin cu aproape 2.000 de euro. BMW are şi avantajul reviziilor gratuite incluse în pachetul Basic Service Inclusive pentru 5 ani sau 100.000 km.

_MG_7136

Verdict general

Verdict AutoExpert

Spre deosebire de mastodonţii GLE 63 AMG sau X6 M, Mercedes-AMG GLC 43 AMG şi BMW X4 M40i sunt mai uşori, mai agili şi fac mai mult sport, ideea aceasta de SUV-coupe sportiv având mai mult sens în acest segment. Lucrurile nu s-au abătut prea mult de la tradiţia istorică a celor două branduri: BMW este modelul mai agil şi mai incisiv, iar Mercedes este mai confortabil dar lucrurile nu mai sunt aşa de clar delimitate ca pe vremuri pentru că BMW a câştigat mult în confort, iar Mercedes în sportivitate. Un singur lucru nu mai e cum îl ştiam. Mercedes are un motor cu un răspuns mai spontan.
verdict

Mercedes-AMG GLC 43
Un excelent allrounder cu un interior superb lucrat şi spaţios, un confort la rulare fără egal şi un motor bi-turbo entuziamant prin răspuns. Nu este chiar la fel de sportiv ca X4 şi consumă puţin mai mult.

BMW X4 M40i
Este incisiv şi agil aproape ca un coupe clasic, având ruliu aproape zero dar este şi confortabil în acelaşi timp. Are un design superb şi un motor foarte eficient dar nu la fel de rapid în răspuns ca ilustrele motoare M care ne încântau pe vremuri.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top