Competiția de curse tuk-tuk Red Bull Tuk it: nu doar pentru taxi (video)

Red Bull Tuk it: curse tuk-tuk

Vehiculele simpatice pe trei roți numite tuk-tuk sunt utilizate în toată Asia pe post de taxiuri. Iată însă că aceste mijloace de locomoție pot avea și altă întrebuințare. În Sri Lanka există o competiție de curse tuk-tuk Red Bull Tuk It. 

Am văzut de multe ori mai ales în filmele indiene așa numitele vehicule tuk-tuk utilizate pentru taxiuri. Puțini știu însă că tuk-tuk-ul a fost inventat de japonezi în anii 30 și a fost exportat apoi în sudul Asiei unde a devenit foarte popular.
Tuk-tuk-ul este propulsat ori de motor convențional pe benzină sau diesel ori de un motor electric.Bajaj Auto este cel mai mare producător de tuk-tuk cu motor convențional, doar în 2019 vânzând 790.000 unități.
Modelele vechi aveau motorul în spatele șoferului iar cele mai noi au motorul în spate.

Tuk-tuk-ul este utilizat preponderent pe post de taxi în India, Thailanda, Sri Lanka dar în Sri Lanka există și o competiție nebună de curse tuk-tuk.

Red Bull organizează o competiție de tuk-tuk numită Tuk it care se întinde pe 80 mile în Sri Lanka. A patra ediție a acestei competiții a adunat la start peste 200 echipaje care s-au întrecut timp de 2 zile pe un parcurs cu macadam, noroi, pante înclinate.
Echipajele au plecat de la Kaluaggala la Dundine Estate și apoi până la We Oya în prima zi iar a doua zi s-au întrecut de la Galaha la Dambulla.
Cursele sunt spectaculoase deoarece în fiecare tuk-tuk există un echipaj format din șofer și co-driver care are un rol foarte important la fel ca în cursele de motociclete cu ataș. Acesta are un rol activ mai ales în viraje când trebuie să contracareze forța centrifugă. Evenimentele nu lipsesc. Au loc calări de motoare, răsturnări spectaculoase, derapaje dar și accidente.
Campionul ediției 2020, a patra, a fost echipajul 93-4.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top