Concurența Citroen – Dacia, oficializată de șeful mărcii franceze

Thierry Koskas - CEO Citroen 1 dacia

Thierry Koskas, CEO al Citroen și director global de vânzări și marketing al Stellantis, a admis pentru prima dată că marca sa vede în Dacia un concurent pe anumite segmente.

Au trecut ani de când, în ciuda evidenței, oficialii Citroen au refuzat să admită că traiectoria mărcii franceze se intersectează, în anumite puncte, cu cea a Dacia. Un exemplu interesant în acest sens este cooptarea în 2019 a lui Arnaud Deboeuf, fost coordonator al expansiunii Dacia în grupul Renault, în grupul PSA Peugeot Citroen. Ulterior, acesta a devenit director de producție al întregului grup Stellantis.

Un altul datează din 2022, atunci când, la doar o lună diferență, au fost prezentate conceptele Dacia Manifesto și Citroen Oli. Dincolo de evidentele asemănări vizuale și de utilitate, un element care a surprins pe atunci a fost caracterizarea ambelor mașini drept „laboratoare de idei”. Ca și în cazul Dacia, care a prezentat Manifesto în septembrie, oficialii francezi au susținut la dezvăluirea Oli în luna octombrie a aceluiași an că nu există planuri de a transforma conceptul în mașină de serie.

De atunci, tot mai multe modele ale celor două mărci au intrat în competiție pe aceleași segmente de piață, iar declinul mărcii franceze – care a pierdut mult din cota sa de piața europeană, ajungând în 2023 până la doar 3% – a dat ocazia jurnaliștilor francezi de la cunoscuta publicație Le Monde de a scrie că „scăderea spectaculoasă a vânzărilor l-a determinat pe Thierry Koskas, CEO al Citroen, să adopte o direcție strategică similară cu cea a mărcii Dacia, de tip low cost”.

Mai mult chiar, jurnaliștii se întrebau anul trecut, nu pentru prima dată, „încotro se îndreaptă Citroen?” Această temă, recurentă, a devenise tot mai arzătoare, iar faptul că șefii Stellantis s-au angajat să repoziționeze marca a devenit evident atunci când l-au numit șef al Citroen pe Thierry Koskas, fost angajat al grupului Renault.

În acest context, Koskas tocmai a declarat că marca sa nu se mai teme să fie văzută drept un concurent direct al Dacia, brand care și-a majorat rapid cota de piață printr-o ofertă de produse cu prețuri reduse.

„Suntem foarte mândri să fim o marcă populară, ceea ce înseamnă să facem mașini accesibile și simple, pentru că există într-adevăr o nevoie în acest sens”, a declarat acesta, adăugând și că, până acum, comparațiile cu alte mărci cu costuri mai mici sau cu un raport calitate-preț mai bun erau „tabu”. „Nu avem o problemă să spunem că C3 va concura cu Dacia, de exemplu”, a menționat șeful Citroen.

Pentru a reuși să concureze de la egal la egal cu Dacia, marca Citroen are însă un drum dificil. La finalul lui 2023, de exemplu, cota de piață a mărcii coborâse până la doar 2,9% din piața europeană, în timp ce cea a Dacia urca până la 4,3%. În cifre concrete, asta a însemnat că anul trecut Citroen a vândut în UE, statele EFTA și Marea Britanie doar 369.750 de mașini, în timp ce Dacia a comercializat 557.253 unități.

Apoi, în ciuda faptului că primele patru luni din 2024 au arătat o creștere a mărcii Citroen până la o cotă de piață de 3,3%, nici Dacia nu a stat pe loc majorându-și același indicator până la 4,5%.

Sub conducerea lui Koskas, Citroen și-a „rafinat” poziționarea pe piață pentru a se concentra pe comercializarea de mașini confortabile, practice și accesibile, dar și îndrăznețe dacă avem în vedere cvadriciclul electric Ami și micul SUV cu șapte locuri C3 Aircross.

Pentru a continua creșterea, Citroen se bazează foarte mult pe modelul C3 și pe vehicule comerciale ușoare, segment pe care Dacia nu îl mai are în portofoliu, el fiind cedat în totalitate mărcii-soră Renault.

Pe de altă parte, conform lui Koskas, marca Citroen va evita, deocamdată, revenirea în segmentul mașinilor mini, de clasă A. Șeful mărcii franceze a explicat că scurtarea platformei Smart Car pentru un minicar nu ar avea sens din punct de vedere economic. „Ar costa la fel de mult să fie construit ca o mașină mică (n.n. – de clasă B), dar ar trebui să îl vindem la un preț mai mic”.

Cu toate acestea, Renault are succes cu rețeta sa în segmentul A (Dacia Spring, Renault Twingo), iar Volkswagen are planuri concrete de a ocupa această zonă cu un nou model.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Nissan Qashqai, model 2024 AutoExpert.ro

Test Nissan Qashqai, model 2024

Nissan va introduce în prducție bateriile solid-state în 2028. Adică, odată cu următoarea generație Qashqai. Te las pe tine să tragi concluziile

Scroll to Top