Contestatie amenzi rutiere: Mai putine sanse pentru soferi

asigurările RCA

Contestatie amenzi rutiere: Șansele șoferilor de a contesta contravențiile pentru depășirea vitezei legale au fost drastic limitate de o decizie a Curţii Supreme de la sfârşitul lunii ianuarie, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare începând de astăzi.

Potrivit deciziei nr 4, pronunţată în dosatul nr 3478/1/2016 şi publictă astăzi în Monitorul Oficial nr 168, amenzile pentru viteză pot fi date de orice agent de poliție, chiar dacă aceștia se află la câţiva kilometri distanţă de aparatul omologat de radar care a surprins depășirea vitezei legale.

Astfel, se pune capăt controverselor referitoare la posibilitatea sancționării șoferilor care încalcă limitele de viteze exclusiv de către agentul constatator, cu alte cuvinte același polițist care operează și aparatul radar.

Decizia Curții Supreme vine după ce un avocat din Caraş Severin a contestat o amendă, susţinând că un agent de poliție care nu a asistat la încălcarea propriu-zisă a codului rutier nu poate amenda în cunoștință de cauză un șofer. Avocatul se vede, însă, contrazis de Curtea Supremă, care și-a motivat decizia astfel: „Poliţistul rutier poate încheia procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se află poliţistul rutier.”

Adaugati comentariu