Copii la bord!

Urmează să plecaţi cu toată familia în voiaj. Pentru voiajul copiilor în automobil, indiferent de vârstă, trebuie să luaţi câteva măsuri speciale de precauţie.

Urmează să plecaţi cu toată familia în voiaj. Pentru voiajul copiilor în automobil, indiferent de vârstă, trebuie să luaţi câteva măsuri speciale de precauţie.

Potrivit Codului rutier copiii cu vârsta sub 12 ani sau înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii și dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani trebuie transportaţi în dispozitive de reţinere omologate.

Astfel, copiii sub trei ani au nevoie de un scaun special (port bebe) omologat, iar cei mai mari de scaun
auto/fotoliu auto sau înălţător după caz. Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârsta de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.

Scaunul auto pentru copii este un accesoriu important într-o familie care deţine un autoturism. Alegerea unui scaun adecvat se face în funcţie de vârsta și greutatea copilului. (tabel). Poziţionarea acestuia pe locul din dreapta șoferului se va putea face doar dacă automobilul nu are airbag pentru acel loc sau dacă are el să poată fi dezactivat deoarece în cazul unui accesorii consultând manualul de utilizare sau întrebând dealerul despre aceste dotări posibile.

Majoritatea scaunelor pot fi fixate cu ajutorul centuri-lor de siguranţă cu trei puncte de prindere care există deja pe automobil. Citiţi cu atenţie instrucțiunile le utilizare și folosiţi scaunul conform specificaţiilor producătorului deoarece scaunele folosite incorect se pot transforma foarte ușor, în timpul unui accident, dintr-un accesoriu menit să protejeze, într-un obiect care poate răni grav copilul sau chiar pe dumneavoastră.

Adaugati comentariu