Apa, zăpada, noroiul, praful şi celelalte noxe, precum şi razele solare acţionează asupra automobilului încă din momentul ieşirii lui pe poarta fabricii, degradându-l. Efectele degradării sunt coroziunea metalică, electrochimică şi îmbătrânirea materialelor nemetalice.
Automobilele sunt vulnerabile la acţiunea factorilor de mediu. Odată cu trecerea timpului vopseaua caroseriei începe să-şi modifice aspectul. Din loc în loc se observă pete, zone cu vopsea exfoliată, zgârieturi, suprafeţe opace, iar la locurile de îmbinare apar puncte sau pete de rugină. Toate acestea ne arată că, sub influenţa razelor de soare, a umidităţii şi a oxigenului din aer, au început să acţioneze procesele de oxidare (coroziune).
Coroziunea metalică
Efectele de coroziune metalică sunt mult mai accentuate la automobilele neprotejate, parcate sub cerul liber. Zonele cele mai afectate de coroziune sunt cele expuse la intemperii şi cele situate la podeaua caroseriei, la lonjeroanele şi traversele acesteia, la spaţiile de contact dintre piese, dintre caroserie şi uşi, aripi şi contraaripi, la orificiile de scurgere, la praguri, contrapraguri şi la masca din faţă.
De asemenea sunt supuse unor procese de coroziune eletrochimică instalaţiile care funcţionează cu fluide de lucru (instalaţia de alimentare, cea de răcire, de frânare etc.), dar şi cablurile electrice, papucii metalici şi terminalele (bornele) consumatorilor electrici precum şi cele ale bateriilor de acumulatoare.
Îmbătrânirea reperelor nemetalice
Piesele, conductele, furtunurile din mase plastice sau din cauciuc, precum şi materialele textile sintetice sau naturale sunt supuse unor procese de degradare în timp, numite şi procese de îmbătrânire. Aceste procese se manifestă mai ales prin deteriorarea reperelor (conducte, garnituri) din cauciuc sub acţiunea fluidelor de lucru, decolorarea şi scăderea rezistenţei ţesăturilor precum şi deformarea pieselor din materiale plastice aflate sub influenţa razelor solare ultraviolete etc.
Câteva sfaturi
Trebuie să cunoaştem modul cum putem preveni sau înlătura efectele coroziunii şi ale îmbătrânirii. De aceea considerăm necesare câteva sfaturi pentru automobilişti:
-Nu neglijaţi executarea întreţinerilor periodice prevăzute în cartea tehnică a maşinii în funcţie de rulajul efectuat, mai ales după ieşirea din termenul de garanţie. Ţineţi legătura cu echipa service şi executaţi gresajele şi verificările la fel ca în perioada de garanţie introducând unsorile şi vaselina necesare la rulmenţii roţilor, în articulaţiile planetarelor, în pragurile caroseriei, la balamalele uşilor etc..
-Verificaţi şi curăţaţi periodic terminalele cablurilor şi bornele bateriei de acumulatori. Înlăturarea oxidului sau sărurilor de plumb de pe borne se va face prin simpla umezire cu apă, ştergere cu o cârpă uscată şi apoi ungere cu un strat subţire de vaselină tehnică protectoare.
-Spălaţi periodic caroseria şi controlaţi vizual întreaga suprafaţă metalică, dar mai ales zonele ce pot fi afectate de coroziune pentru a depista micile zgârieturi, pete optice de pe stratul de vopsea şi primele puncte de coroziune apărute pentru a le înlătura. Stratul de vopsea degradat se poate revigora prin lustruire (polishare) şi se poate proteja prin ceruire periodică. Pe porţiunea unde vopseaua s-a exfoliat şi au apărut punctele de rugină acestea se înlătură, apoi suprafaţa exfoliată se grunduieşte şi se revopseşte.
-Plinurile de fluide de lucru se verifică şi se înlocuiesc periodic pentru a nu permite apariţia coroziunii electrochimice, mai ales la instalaţiile de răcire, de frânare şi de alimentare cu combustibil. Lichidul antigel şi lichidul de frână trebuie golite şi înlocuite în totalitate după doi-trei ani de folosinţă. De asemenea, rezervorul de carburant se goleşte şi se curăţă de reziduuri periodic.
-Garniturile de cauciuc şi furtunurile din instalaţia de frânare, alimentare şi de răcire care prezintă semne de îmbătrânire se înlocuiesc cu altele noi.