APIA: Creșterea achizițiilor de mașini electrice și plug-in hybrid sufocă dieselul în România

mașini diesel electrice

Raportul APIA cu privire la evoluția pieței auto în prima jumătate a anului 2023 arată o nouă creștere importantă a zonei mașinilor electrice și hibride, precum și o continuare a scăderii achizițiilor de vehicule diesel.

Conform Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA), în primele șase luni din 2023 au fost înmatriculate 72.787 de autoturisme noi, cu 25,4% mai multe decât în primul semestru din 2022.

Cele mai multe dintre autoturismele noi înmatriculate în 2023 au fost dotate cu motoare alimentate cu benzină (64,9%) în timp ce zona mașinilor complet electrice și a full hybrid a crescut la 21,9% din piață. Așa cum se întâmplă de mai bine de doi ani, ponderea vehiculelor dotate cu motoare alimentate cu motorină scade continuu, în acest an acestea reprezentând doar 13,2% din total. Se observă clar că – fie pentru că nu mai găsesc în oferta dealerilor motorizările diesel dorite, fie pentru că nu cumpără astfel de mașini de teamă ca, în viitorul apropiat, acestea să nu fie taxate drastic sau chiar interzise în anumite orașe – românii se îndepărtează de vechea atracție către vehiculele alimentate cu motorină. Să nu uităm că, în urmă cu circa zece ani, la finalul lui 2013, de exemplu, dieselul ocupa 53,7% din totalul achizițiilor de autoturisme.

În acest context, în 2023, cota de piață a mașinilor 100% electrice și full hybrid o depășește pe care a dieselurilor cu 8,7 puncte procentuale. Această creștere a mașinilor „verzi” este susținută în special de electrice (+57% față de semestrul întâi din 2022) și plug-in hybrid (+46,9%).

În total, în primele șase luni ale acestui an au fost înmatriculate în România 4.447 de mașini 100% electrice, 1.844 plug-in hybrid (hibride cu încărcare la priză) și 5.562 full fybrid (hibride care se pot deplasa, temporar, și electric).

Liderul incontestatbil al pieței mașinilor complet electrice din Româmnia este Dacia Spring, model care, după o creștere cu 36,9% față de aceeaşi perioadă a anului precedent, a fost înmatriculat în 3.266 unități. Pe locul 2 se află Tesla Model Y cu 637 unități, iar pe trei Renault Megane cu 483 unități.

La capitolul plug-in hybrid cel mai căutat model este Ford Kuga (409 unități), urmat de Mercedes-Benz GLE cu 171 unități și Renault Captur cu 168 de unități.

Zona hibridelor, terenul de joacă al Toyota, are în vârful clasamentului înmatriculărilor doar modele ale mărcii japoneze. Astfel pe primul loc se află Toyota Corolla cu 1.041 unități, urmată de Toyota C-HR cu 865 unități și de Toyota Yaris Cross cu 795 unități.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top