Un nou crossover electric Nissan bazat pe CMF-EV

Deschidere autoexpert Nissan Crossover

Compania niponă a dezvăluit planul EV36Zero. Acesta include dezvoltarea unui crossover electric Nissan, a unei noi generații de baterii și investiții masive în uzina din Sunderland, Marea Britanie. Scopul final: o amprentă de carbon neutră.

Nissan, Envision AESC (producător de baterii) și consiliul orașului Sunderland vor investi 1 miliard de lire (1,16 mld. euro) într-un hub destinat vehiculelor electrice. Acesta are în centru uzina din Sunderland, Regatul Unit. Se numește EV36Zero și va permite mărcii să facă pasul spre un viitor fără amprentă de carbon.

”Acest proiect reprezintă o parte din eforturile noastre de a nu avea emisii de carbon pe tot ciclul de viață a produselor noastre. Abordarea noastră include nu numai dezvoltarea și producerea de vehicule electrice, ci și utilizarea bateriilor acestor vehicule pentru scopuri secundare”, spune președintele Nissan, Makoto Uchida.

Proiectul Nissan va da naștere la 900 de noi locuri de muncă la Nissan și 750 la Envision AESC. În plus, acesta ”securizează” 6200 de joburi noi sau deja existente.

Envision AESC va produce inclusiv tehnologia de monitorizare a consumului de energie, a producției și a întreținerii uzinei. Vor fi produse până la 100.000 de baterii pentru vehicule electrice anual.

 

Un nou crossover electric Nissan

Niponii pregătesc un model electric nou. Acesta va fi un crossover electric Nissan, în dezvoltarea căruia compania investește 492 mil. euro. La baza sa va sta platforma CMF-EV, dezvoltată împreună cu partenerii de la Renault. Uzina din Regat poate produce până la 100.000 de unități anual.

Pe lângă cele 900 de noi locuri de muncă la Nissan, noul model va produce încă 4500 la furnizori. De asemenea, 75 de joburi din departamentul de cercetare și dezvoltare sunt securizate.

Viitoarea generație de baterii

Envision deține prima uzină de baterii pentru autoturisme din Europa. Aceasta datează din 2012, se află în Sunderland și produce acumulatori pentru Nissan Leaf și eNV200. Până acum, au fost produse baterii pentru 180.000 de vehicule electrice, care au ajuns în 44 de țări.

Acum Envision va investi 523 mil. euro pentru a produce prima ”gigafactory” din Marea Britanie, lângă uzina Nissan. Inițial va fi o uzină de 9GWh, dar, după investirea a încă 2,1 mld euro, ar putea ajunge la 25 GWh.

EV36Zero crossover electric Nissan

Acesta este scopul final, care ar putea fi atins în 2030, producând 4500 de locuri de muncă. Infrastructura permite dezvoltarea până la 35 GWh. Spre comparație, Tesla țintește cu a sa gigafactory din Berlin 100 GWh, echivalentul bateriilor pentru 1 milion de vehicule electrice anual.

În uzina de baterii Envision vor fi produși acumulatori de generația a 5-a, ce asigură o densitate energetică superioară cu 30% actualelor baterii. 750 de noi locuri de muncă vor fi create odată cu noua uzină, iar 300 vor fi securizate.

EV36Zero crossover electric Nissan

Fără emisii

Planul EV36Zero va scădea emisiile de CO2 cu 55.000 de tone anual, transformând Nissan într-o companie cu amprentă de carbon zero în Europa. Japonezii vor utiliza inclusiv actualele celule solare și centrale eoliene. În plan sunt incluse în total 10 ”ferme solare” ce vor produce 132 MW. Această energie va alimenta uzina Nissan și alte companii din spectrul auto. De asemenea, va introduce curent inclusiv în rețeaua națională de energie.

Va fi construit și un nou sistem de depozitare și utilizare a bateriilor vechi, scoase de pe autoturisme. Acesta va permite energiei produse în exces ziua să fie stocată și utilizată noaptea.

 

Adaugati comentariu