Cum a devenit Israel miracolul AutoTech

autotech

Israel, ţara care nu are nici măcar o linie de asamblare auto, a devenit în cinci ani un miracol AutoTech. Aici operează peste 600 de start-up-uri şi companii producătoare de înaltă tehnologie auto şi sisteme de transport inteligent.

Cel mai recent raport publicat de Centrul de cercetare IVC şi firma de avocatură ZAG S&W arată că piaţa israeliană AutoTech a crescut de 6 ori în ultimii cinci ani, iar numărul companiilor, de 7 ori. Numai investiţiile realizate de fondurile de capital de risc se ridică la peste 800 de milioane de dolari.

De altfel, peste 20 de mari producători şi furnizori din industria auto şi-au deschibirouri în Israel, în căutarea unor noi tehnologii şi a unor posibile investiţii sau achiziţii. O parte dintre aceştia, precum General Motors, Daimler şi Ford, au înfiinţat chiar centre de cercetare-dezvoltare şi de inovare.

Analiştii spun însă că momentul decisiv în dezvoltarea pieţei AutoTech şi lansarea Israelului pe harta mondială a mobilităţii a fost martie 2017, când Intel a preluat, pentru 15,3 miliarde de dolari, Mobileye, producătorul de tehnologie pentru maşinile autonome. Şi asta, pentru că, prin parteneriate ulterioare, Mobileye a atras în Israel
constructori auto şi producători de componente care au încheiat apoi acorduri cu alte firme locale. Un exemplu în acest sens este colaborarea Mobileye-BMW-Aptiv (fosta Delphi Automotive)-Innoviz Technologies, producătorul israelian al sistemelor de senzori pentru vehicule autonome, LiDAR.

De altfel Intel, prin intermediul Mobileye, a investit alte 50 de milioane de dolari în Moovit, deţinătorul aplicaţiei cu acelaşi nume, care oferă informaţii în timp real despre cele mai rapide rute de transport urban. Parteneriatul presupune introducerea datelor Moovit în sistemele de navigaţie ale Mobileye.

 

Citiţi articolul integral pe www.autoexpertindustry.ro

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama și găzduită de București Mall. Bucureștiul, un oraș mereu în mișcare, a fost gazda unei experiențe extraordinare pentru pasionații

Scroll to Top