Cum circulaţi prin ceaţă?

Anotimpul rece aduce multe intemperii, începând cu temperaturile scăzute şi continuând cu drumurile pline de mâzgă, polei sau zăpadă.

La toate acestea se mai adaugă, destul de des, un duşman deosebit de incomod şi periculos, ceaţa, care este omniprezentă pe şosele, atât dimineaţa şi seara, dar mai ales pe timpul nopţii. 

Pentru a preîntâmpina accidentele produse de ceaţă, amintim câteva reguli:

-Înainte de plecare verificaţi buna funcţionare a rezistenţei de dezaburire, a ştergătoarelor de parbriz şi existenţa lichidului de spălare a parbrizului, corespunzător anotimpului rece. 

-Achiziţionaţi şi utilizaţi produsele de dezgheţare pentru exteriorul parbrizului, lunetei şi geamurilor şi cele de dezaburire pentru interior. Ele vor crea o peliculă fină de protecţie care va îmbunătăţi vizibilitatea. 

-Cuplaţi ştergătoarele de parbriz prin temporizator şi faza scurtă a farurilor în mod permanent, pe timpul zilei, pe tot parcursul rulajului, pentru a observa mai bine drumul şi împrejurimile şi pentru a fi observat şi dvs. din timp de ceilalţi participanți la trafic. Dacă aveţi faruri de ceaţă, ţineţi-le cuplate în mod permanent. 

-Deplasaţi-vă cu viteză redusă până la limita la care veţi putea evita orice întâlnire neprevăzută ce s-ar putea transforma în accident. 

-Pentru a îmbunătăţi vizibilitatea, opriţi din când în când automobilul şi ştergeţi suprafeţele farurilor şi lămpilor de semnalizare, ale lunetei, parbrizului şi geamurilor laterale, în locurile unde s-au depus vaporii de apă şi murdăria.

-Pe timpul nopţilor cu ceaţă, mai bine evitaţi să plecaţi la drum, fiindcă oricât de prevăzători aţi fi, puteţi să vă întâlniţi cu alţi automobilişti, mai puţin prevăzători decât dumneavoastră. 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top