Cum sa alegi anvelopele potrivite

Roți anvelope

Achizitionarea unor cauciucuri noi poate parea o misiune usoara. Cu toate acestea, gasirea anvelopelor potrivite necesita o serie de cunostinte.

 

Fiecare set de anvelope auto trebuie inlocuit o data la trei sau patru ani. Majoritatea cauciucurilor se incadreaza in cele trei tipuri principale: all season, de vara sau de iarna. De obicei, proprietarii de autoturisme prefera sa cumpere anvelope pentru toate anotimpurile, intrucat este mai ieftin decat sa achizitioneze doua seturi diferite, unul pentru iarna si unul pentru vara.

 

Trebuie retinut faptul ca anvelopele all season ofera o performanta buna, insa nu exceptionala. Anvelopele de vara asigura manipularea si franarea pe carosabil uscat/umed, dar au tractiune slaba pe zapada. In schimb, anvelopele de iarna ofera tractiune foarte buna pe carosabilul acoperit cu zapada, insa prezinta o capacitate de franare medie pe drumurile uscate.

Asadar, cum gasesti cele mai bune anvelope auto? Urmeaza acesti trei pasi:

 

Marimea anvelopei

Consulta cartea tehnica a masinii pentru a afla dimensiunile recomandate pentru pneuri. Vei descoperi o combinatie de cifre si litere care se refera la diverse dimensiuni ale anvelopei, cum ar fi ar fi latimea si diametrul, dar si greutatea pe care o poate suporta fiecare anvelopa. Cauciucurile pe care le cumperi trebuie sa corespunda acestor indici.

Daca achizitionezi anvelopele online, vei gasi cu usurinta dimensiunea acestora pe site-ul comerciantului, cum ar fi www.autodoc24.ro.

Tipul anvelopei

De asemenea, va trebui sa decizi daca doresti anvelope pentru toate anotimpurile sau anvelope de iarna ori doar de vara.

Anvelopele pentru toate anotimpurile sunt cele mai populare deoarece, asa cum arata si numele, le poti lasa pe masina pe tot parcursul anului. Acestea ofera o aderenta si o tractiune modesta pe un carosabil acoperit de gheata.

Anvelopele de iarna sunt mai moi si mai maleabile si au caneluri mai mari si mai multe, pentru a asigura o mai buna aderenta. Aceste pneuri se comporta foarte bine pe carosabil umed si cu zapada, conferind siguranta. Poti rula masina folosind cauciucurile de iarna tot anul, insa nu este recomandat, intrucat la temperaturi ridicate acestea se vor uza mai repede.

 

Anvelopele de vara sunt proiectate astfel incat sa asigure pneului un mai bun contact cu solul. Sunt realizate dintr-un cauciuc mai dur, astfel ca vara va frana mai bine pe asfalt uscat si va adera mai bine pe suprafata carosabila in viraje. Acest tip de anvelope nu ofera insa o tractiune buna pe suprafete inzapezite.

Calitatea anvelopei

Pentru ca siguranta ta si a celor din trafic sunt cele mai importante, achizitioneaza doar anvelope de la producatori de renume in domeniu, care utilizeaza doar materiale supuse in mod repetat testelor de specialitate. Toate pneurile montate pe vehicul trebuie sa provina de la acelasi producator si sa aiba acelasi profil al caii de rulare. Un set de anvelope auto bune reprezinta o investitie profitabila in timp, intrucat acestea nu se vor uza atat de usor, avand o durata de viata mai mare. Acestea asigura si un consum redus de combustibil.

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Tradiția ne arată că ediția din februarie a revistei Auto Expert este dedicată, în egală măsură, pragmatismului și creativității. Și cine suntem

Scroll to Top