Cupa Dacia merge la Iași pentru ultima reprezentație pe macadam a sezonului 2021

Cupa Dacia merge la Iași pentru ultima reprezentație pe macadam a sezonului 2021. Dupa aproape o lună de vacanță Cupa Dacia revine pe 3-5  septembrie la Raliul Iașului.

De vineri, 3 septembrie, până duminică, 5 septembrie, Iașul devine capitala motorsportului românesc.

Caravana Campionatului Național de Raliuri Betano ajunge la a opta etapă a întrecerii autohtone, una cu suficiente puncte de atracție.

Față de ediția de anul trecut Raliul Iasului are un traseu complex , diferit  pe multe probe , elementul de mare noutate fiind revinirea mult așteptatei Probe SuperSpecială – Pro-X Rally Show pe Râpa Galbenă și Bulevardul Independenței.

Aici fanii automobilismului si ai Cupei Dacia pot urmări evoluția echipajelor favorite direct pe cea mai gustată probă, respectând, desigur, măsurile impuse de organizatori și autorități, în special cele de distanțare socială.

Raliul este programat pe durata a trei zilei si are cateva momente de neratat

 • Warm-up pentru echipaje și mașinile de concurs si acomodarea cu macadanul ieșean se face vineri, 3 septembrie, în partea a doua a zilei, cu prilejul sesiunii oficiale de teste de la Bârnova.

Începând cu ora 14.30 și până la ora 18.30, participanții vor avea la dispoziție mai multe treceri pe segmentul de drum forestier din comuna Din păcate, situația provocată de virsul SARS-COV-2 împiedică organizatorii Cupei să propună  așteptatele concursuri prin care să puteți câștiga locul în mașinile de concurs alături de piloți de la Cupa Dacia .

 • Parada bolizilor și prezentarea echipajelor în centrul Iașului

Vineri începând cu ora 19.00, toate mașinile de concurs și cele ale oficialilor se vor îndrepta către Parcul Închis de pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, iar participanții vor fi prezentați publicului , iar  piloții și copiloții  au timp de fotografii si autografe acordate fanilor.

 • . Parcul Service la Palatul Culturii

Timp de 3 zile, Palatul Culturii, edificiu unic în lume, va fi scos și mai mult în evidență prin găzduirea Parcului Service. Sub privirile curioșilor și pasionaților, zeci de mecanici iși vor dovedi priceperea astfel încât setup-ul mașinilor de concurs să fie perfect pentru macadamul de pe cele 5 probe distincte ale competiției.

PS Sinești pune la încercare abilitățile piloților

Este chiar la începutul competiției, proba regină a Raliului Iașului și una dintre cele mai apreciate din campionatul național. Măsoară aproape 24 km, fiind cea mai lungă specială a raliului.

Are pasaje de viteză, mai ales pe platoul de la Mădârjac unde este suficient loc pentru spectatori, însă este renumită ca fiind o probă tehnică.

Victor Supuran câștigă Cupa Dacia la Raliul Sibiului

Sâmbătă, pe 4 septembrie, prima trecere are ca start ora 10.53, în timp ce a doua începe la ora 15.37.

Viraje ca în WRC la Hadâmbu

Tot sâmbătă sunt programate două treceri pe PS Hadâmbu, probă ce măsoară 14.00km. Startul este la ora 12.01, apoi la 16.45. Principala atracție este zona de start, vizibilitatea fiind foarte bună. Relieful formează un amfiteatru natural, astfel încât cei prezenți pot urmări evoluția echipajelor pe mai mult de 1km. Mai mult decât atât, se poate ajunge chiar și cu mașina personală în locuri cu vizibilitate excelentă. Proba este renumită pentru porțiuni extrem de tehnice în care îndemânarea piloților va fi pusă la mare încercare.

Superspeciala revine în program

Superspeciala Pro-X Rally Show revine în programul Raliului Iașului după ce pandemia a împiedicat organizarea probei urbane anul trecut.

Traseul este arhicunoscut, cu start de pe Bulevardul Independenței, trecere prin Pasajul Mihai Eminescu, șicane și viraje spectaculoase pe Râpa Galbenă, ingrediente ce fac din această probă una demnă de Campionatul Mondial. Evoluția bolizilor poate fi urmărită și pe cele trei ecrane gigant amplasate de-a lungul traseului.

Săritori spectaculoase la Dobrovăț

A doua zi de întreceri, 5 septembrie, este dedicată excusiv probei Dobrovăț.

Vor fi două treceri pe speciala celebră pentru săritorile care au atras de fiecare dată zeci de privitori.

Prima mașină va intra pe traseu duminică, de la ora 9.21, iar a doua trecere va începe la ora 12.39.

Festivitate de premiere în fața Primăriei

Raliul Iașului se încheie duminică, 5 septembrie, cu festivități în centrul orașului. Prima dintre ele este Sosirea Festivă. Evenimentul va avea loc în jurul orei 13.30, prilej cu care primele trei echipaje cu timpii cei mai buni vor urca pe rampă și vor primi laurii. Nu mai devreme de ora 16.00, tot în fața Primăriei Municipiului Iași, este programată marea festivitate de premiere, când cele mai bune echipaje pe fiecare clasă, juniorii, debutanții și echipele vor primi trofeele unice în țară.

Raliul Iașului se întinde pe durata a 2 zile de competiție si are 132,10 km de probă specială.

Luptă strânsă la Cupa Dacia

La Cupa Dacia va o lupta extrem de stransă pentru toate podiumurile , atât la general cât și la Debutanti. La Iași nu lipsește nimeni dintre cei care emit pretenții la podium .

Pentru că diferența este una extrem de mică se așteaptă o luptă extrem de aprigă pentru fiecare cm de drum si pentru fiecare zecime de secundă.

Duelul dintre Victor Supuran si Roland Csato va fi fără îndoială capul de afiș al acestui raliu , dar cu siguranță un cuvânt greu de spus va avea și experimentatul Dragoș Popa cel care a fost ghinionistul ediției de anul trecut.

La startul Raliului Iasului la Cupa Dacia se vor alinia 10 echipaje, un record pentru acest sezon , coeficientul de 1,2 al raliului si atractivitatea probelor fiind elementele determinante

 1. Dan Albut / Aurelian Malutan – prezenti la toate raliurile acestui sezon
 2. Teodor Danila / Dumitru Gheorghe – doua podiumuri in acest sezon
 3. Dragos Popa/Vlad Colceriu – locul 3 in Clasamentul general
 4. Radu Luca/Dorina Luca
 5. Roland Csato/ Sandor Csikos – liderii Clasamentului General
 6. Victor Supuran /Mihai Supuran -locul 2 in Clasamentul general

409 Daniel Gugu/Mihai Stanciu – locul 1 la Debutanti

413 Silvan Cimpoesu/ Laszlo Csegzy

416 Razvan Ungureanu /Emilia Olteanu

578 Mircea Onofrei/Virgiliu Dumbraveanu – one single event

 

Clasament general înaintea Raliul Iașului

 1. C. Roland/ S. Csikos              139.4
 2. V. Supuran/ M. Supuran        138.6
 3. D. Popa/ V. Colceriu              110.8
 4. D. Albuț/ F. Petrișor               105.4
 5. D. Gugu/ M . Stanciu              66.6
 6. C. Tudose/ E. Rogozan           56.4
 7. I. Dănilă/ D. Gherghe             55.4
 8. R. Ungureanu/ T. Penișoară   50
 9. A. Drăgan/ V. Brădățeanu      41.4
 10. M. Cimpoeșu/ B. Iancu           25
 11. R. Luca/ D. Luca                    22
 12. F.Popescu/ C. Solomon          21
 13. H. Balea/ D. Fazacaș              2
 14. P. Țurcanu/ A. Brezoski         2

Urmatoarea etapa din Cupa Dacia este programată la Cluj pe 24-26 septembrie , revenirea pe asphalt pentru finalul sezonului 2021

Mai multe informații despre evoluția echipajelor și noutățile competiției monomarcă puteți găsi pe site-ul www.cupadacia.ro, pe pagina facebook Cupa Dacia și pe contul de instagram @cupadacia.

Adaugati comentariu