”Dacă mașinile electrice nu se ieftinesc, piața se va prăbuși” – oficial Stellantis

CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares autoexpert.ro ACEA

Arnaud Debeouf, șef peste departamentul de producție Stellantis, este sceptic. Viitorul industriei auto depinde puternic de evoluția prețurilor vehiculelor electrice.

Goana după vehicule cu emisii zero e o armă cu două tăișuri. Cel mai important termen în ecuația asta este evoluția prețurilor. Dacă acestea nu vor scădea suficient de mult, atunci industria auto va suferi enorm. Cel puțin asta susține Debeouf, citat de Bloomberg.

”Dacă vehiculele electrice nu se ieftinesc, piața se va prăbuși. E o mare provocare.”

Motivul e că discounturile oferite de unele guverne se împuținează an după an. Iar dacă prețurile rămân ridicate, cererea va scădea simțitor. Stellantis țintește scăderea costurilor de producție a EV-urilor cu 40% până în 2030.

Piedici în scăderea prețurilor la electrice

Sigur, e improbabil ca prețurile să nu scadă suficient de mult până la interzicerea înmatriculării mașinilor cu motoare termice în Europa. În special prețul bateriilor este în scădere. Totuși, există factori care încetinesc scăderea prețurilor acestora, cel mai important fiind lipsa materiei prime.

test Peugeot e-208 - Baterii electrice

Carlos Tavares, CEO Stellantis:

”În timp ce Stellantis va respecta decizia Europei, politicienilor nu pare a le păsa dacă producătorii au suficiente materii prime pentru a trece de la termic la electric.”

În plus, cererea de baterii va crește în viitor, iar vest europenii ar putea suferi și mai mult:

”Cererea mai mare pentru baterii între 2024 și 2027, adică în perioada dinainte ca multe uzine de baterii din Europa să înceapă să funcționeze, va avantaja producătorii asiatici și-i va penaliza pe cei din vest”.

via Bloomberg

Adaugati comentariu