Euro NCAP a dat publicității rezultatele testelor de siguranță pentru nu mai puțin de 16 vehicule noi. Printre acestea, modelul „made in Romania” Dacia Bigster, care a primit trei stele, ca și fratele său mai mic Duster.
Așa cum era de așteptat, dar fiind faptul că Dacia Bigster nu este altceva decât un frate mai mare și mai bine dotat al Duster, noul SUV de clasă C a primit același număr de stele ca și mai cunoscutul model de clasă B.
Astfel, chiar și în privința procentelor obținute pentru fiecare segment de teste, rezultatele sunt identice sau forte apropiate. Mai exact, testele pentru pasagerilor adulți din mașină au arătat că Bigster oferă o siguranță de 69% în timp ce Duster una de 70%. Mica diferență este legată de greutatea ceva mai mare a modelului de clasă C. Apoi, atât pentru protecția copiilor din vehicul, ambele modele au obținut 69%, pentru protecția oferită utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor (pietoni, bicicliști) au primit 60%, iar pentru sistemele de asistență 57%.
Este important de menționat că, așa cum notează chiar oficialii organismului independent de testare a siguranței, Euro NCAP, Dacia și-a „reafirmat reputația de marcă de mașini ieftine, fără complicații” cu Bigster. Totuși, aceiași specialiști consideră că siguranța pasivă oferită de noul SUV este bună, el având însă mai puține echipamente care pot duce la evitarea unui impact.
În cazul pasagerilor adulți, Euro NCAp consideră că „habitaclul „a rămas stabil în timpul testului de impact frontal. Datele oferite de manechine (n.n. – cele utilizate pentru a verifica efectele unui impact) au arătat o bună protecție a genunchilor și a femurului atât pentru șofer cât și pentru pasager. Dacia a demonstrat că oferă un nivel similar de protecție ocupanților de diferite dimensiuni și celor așezați în diferite poziții. Protecția toracică a șoferului a fost considerată slabă, pe baza citirilor de compresie ale manechinului în timpul testului. Analiza decelerării căruciorului de impact în timpul testului și analiza barierei deformabile după test au arătat că Bigster ar fi un «partener de impact» rezonabil în cazul unei coliziuni frontale”.
Cei de la Euro NCAP mai notează și că, în cadrul testului cu o barieră rigidă pe toată lățimea protecția „a fost considerată marginală pentru pieptul șoferului și al pasagerului din spate, pe baza citirilor de compresie ale manechinelor”. Atât la testul cu bariera laterală, cât și la impactul lateral cu un stâlp protecția tuturor zonelor critice ale corpului a fost bună, iar Bigster a obținut punctajul maxim în această parte a evaluării. „Dacia nu a furnizat informații care să demonstreze măsura în care Bigster ar controla deplasarea (măsura în care un corp este aruncat în partea cealaltă a vehiculului atunci când este lovit din partea opusă). În plus, Bigster nu dispune de nicio contramăsură care să atenueze contactul cap în cap între ocupanții scaunelor din față, astfel încât protecția laterală a fost evaluată ca fiind slabă”.
La testele pentru ocupanții copii din mașină Bigster „a oferit o bună protecție a tuturor zonelor critice ale caroseriei pentru ambiele manechine și a obținut punctajul maxim în această parte a evaluării. Airbag-ul pasagerului din față poate fi dezactivat pentru a permite utilizarea unui sistem de siguranță pentru copii orientat spre spate pe acel scaun”. Totuși, mașinii îi lipsește un sistem de detectare a prezenței copiilor pe scaune.
În privința utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor „protecția capului unui pieton sau ciclist lovit a fost predominant bună sau adecvată, cu rezultate mai slabe înregistrate în zona stâlpilor rigizi și de-a lungul bazei parbrizului. Protecția pelvisului a fost slabă în toate punctele de testare, iar Bigster nu a obținut niciun punct. Cu toate acestea, protecția femurului a fost bună”.
Deși sistemul AEB (frânare autonomă de urgență) a funcționat corespunzător în timpul testării, Dacia Bigster nu deține un sistem electronic de avertizare la deschiderea ușii atunci când aceasta este deschisă brusc în calea unui biciclist care se apropie din spate. „Bigster nu dispune de un sistem de detectare a ocupanților pe scaunele din spate, o condiție prealabilă pentru obținerea unui punctaj”, însă alte echipamente – precum monitorizarea stării șoferului, asistența la schimbarea benzii de deplasare sau avertizarea privind limitele de viteză impuse – sunt utile și existente.
Cu doar câteva zile înainte de publicarea rezultatelor modelului Dacia Bigster la testele Euro NCAP, șeful mărcii, Denis Le Vot, a oferit câteva detalii despre deciziile chare influențează siguranța modelelor. Astfel, conform acestuia, stelele EuroNCAP sunt „modul (n.n. – de măsurare a siguranței unei mașini) pe care îl folosește toată lumea” atunci când vine vorba de siguranța pasivă (n.n. – atenuarea structurală și fizică a impactului). „Și, dacă sunteți client, vă puteți referi la acestea ca la o modalitate de a compara o mașină cu altele. Acesta este un lucru pe care îl respect”. Însă, conform oficialului, siguranței activă, adică utilizarea tehnologiei pentru a ajuta la evitarea sau atenuarea coliziunilor) este mai complicat de gestionat. „De aceea am făcut o alegere. Nu ne place să pariem pe siguranța pasivă, dar facem alegeri privind siguranța activă”, a explicat Denis Le Vot pentru Car Magazine.
„Ne pare rău să vedem că am primit o stea pentru Jogger, în principal pentru că nu am inclus o avertizare pentru centurile de siguranță pe al treilea rând. Putem discuta despre asta la nesfârșit, dar este o alegere pe care am făcut-o. (…) Dar părinții, atunci când își așează copilul pe al treilea rând de scaune, ar trebui oricum să se asigure că centurile de siguranță sunt puse. Adăugarea acestui sistem adaugă unele costuri. Pentru noi, totul se reduce la ceea ce este esențial și ceea ce nu este”, a continuat șeful Dacia din cadrul grupului Renault.
„Există oameni care ar cumpăra mașini pentru că au cinci stele și ar cheltui orice sumă de bani pentru a obține acest lucru și pentru a se simți în siguranță. Respect total acest lucru. (…) Dar sunt atât de mulți oameni care pur și simplu nu își permit să cumpere o astfel de mașină nouă și atunci se vor uita la una la mâna a doua, care, în zilele noastre, ar fi o mașină cu zero stele sau chiar cu stele negative. Chiar dacă luăm o mașină care are doar cinci ani, acum ar fi o mașină cu zero stele (n.n. – conform noilor standarde Euro NCAP), susține Denis Le Vot, el adăugând și că „atunci când scoatem pe piață mașini care au acum trei stele, acestea au un nivel foarte ridicat de siguranță pasivă și sunt mașini mult mai sigure decât cele pe care le înlocuiesc”.
Oficialul Dacia a ținut să puncteze că, deoarece Dacia se află în zona „mobilității accesibile”, mașinile pe care marca le produce sunt concepute pentru a înlocui mașinile mai vechi și mai slabe în ceea ce privește emisiile, eficiența și siguranța. „Când înlocuiești mașini second-hand care au șase… șapte ani cu aceste mașini noi, este o treabă bună pentru comunitate”, a încheiat Denis le Vot.