Dacia Duster obține doar 3 stele de siguranță la testele Euro NCAP

Duster 3 Euro NCAP AutoExpert

Astăzi, Euro NCAP a publicat cele mai recente ratinguri de siguranță pentru o serie de mașini noi care intră pe piața europeană. Dacia Duster și Suzuki Swift au primit trei stele, în timp ce Mercedes-Benz E-Class, VW Passat, Škoda Superb și Škoda Kodiaq au obținut ratingul maxim de 5 stele. În plus, X2 de la BMW și Espace și Rafale de la Renault au obținut ratinguri de 5 stele ca gemeni ai modelelor testate în 2022.

Strategia Dacia de a prioritiza accesibilitatea în detrimentul tehnologiei avansate de siguranță este bine cunoscută, iar reputația Suzuki de a produce mașini mici, simple și prietenoase cu bugetul este stabilită. În consecință, nu este surprinzător faptul că Duster și Swift au obținut doar trei stele în evaluările Euro NCAP. Deși ambele modele îndeplinesc cerințele obligatorii privind frânarea autonomă de urgență, sistemele de menținere a benzii de urgență, limitatoarele inteligente de viteză și detectarea oboselii șoferului, acestea nu ating standardele mai ridicate necesare pentru o clasificare de 5 stele în ceea ce privește caracteristicile de siguranță activă. În plus, ambele vehicule prezintă niveluri modeste de protecție a ocupanților adulți, Duster depășind ușor Swift în ceea ce privește siguranța ocupanților copii.

În schimb, modelele germane și cehești au avut performanțe excepționale. Mercedes-Benz E-Class, Škoda Kodiaq și gemenii Passat/Superb au obținut fiecare cinci stele, reflectând protecția completă a ocupanților. Passat și Superb, în special, au demonstrat o protecție excelentă pentru zonele critice ale caroseriei, atât pentru adulți, cât și pentru copii, în toate cele patru teste de impact. Cu toate acestea, Clasa E și-a păstrat la limită ratingul de 5 stele, fiind la un pas de a pierde o stea din cauza standardelor de protecție a pelvisului pietonilor. În mod similar, BMW X2, evaluat ca un geamăn al lui X1 din 2022, și Renault Espace și Rafale, gemene ale lui Austral din 2022, au obținut cinci stele, dar au arătat performanțe slabe în ceea ce privește protecția pelvisului pietonilor.

Acest comunicat evidențiază o diferență din ce în ce mai mare în ceea ce privește prioritățile de siguranță în rândul producătorilor auto. În timp ce unele mărci, precum Mercedes-Benz, Škoda, VW, BMW și Renault, acordă prioritate siguranței și se străduiesc să îndeplinească cele mai înalte standarde, altele, precum Dacia și Suzuki, se concentrează mai mult pe accesibilitate. Cu toate acestea, Euro NCAP subliniază faptul că consumatorii ar trebui să știe că există pe piață alternative mai sigure la Duster și Swift, care oferă niveluri mai ridicate de siguranță, un aspect neprețuit care nu ar trebui neglijat.

Dr. Michiel van Ratingen, secretar general al Euro NCAP, a subliniat acest aspect, menționând că, deși accesibilitatea este importantă, siguranța unui vehicul este primordială și de neînlocuit.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top