Dakar 2011 – Mani Gyenes al doilea în clasamentul motoarelor peste 450 cmc

Caracterizată de inconveniențele provocate de praf, a doua probă specială din Dakar 2011 a fost una în care cu greu s-a putut depăși. Mani Gyenes a încheiat proba cu al 21-lea timp și cu al doilea la clasa motoarelor peste 450 cmc, iar Marcel Butuza a avut un parcurs excelent recuperând 36 de poziții față de locul de pe care a luat startul (107).

Într-un peisaj de savana în care proba specială a semănat cu una de enduro, dar în care au fost multe săritori și foarte mult praf, concurneții din Dakar au avut de luptat și cu cele 40 de grade din aer. Au pornit din bivouacul de la Cordoba în jurul orei 5.30 am (ora Argentinei) pentru ca două ore mai târziu să ia startul pe proba specială care astăzi a măsurat 300 de km. La finalul probei a urmat o lungă etapă de legătură ce i-a dus în bivouacul din San Miguel de Tucuman. De au pornit pe 4 ianuarie către San Salvador de Jujuy, bivouacul care precede trecere Anzilor către Chile. 

Practic, în cea de a treia probă specială riderii vor merge către nordul Argentinei apropiindu-se de granița cu Bolivia. Îi așteaptă în total 752 de km, proba specială măsurând 521 km. În prima parte se va merge într-o zonă cu nisip roșiatic, apoi se va ajunge într-o porțiune cu canioane, pentru ca la sfârșitul probei să se meargă prin pădure. La finalul etapei a 3-a concurenții se vor afla deja la poalele Anzilor, bivouacul urmând să fie amplasat la 1238 metri altitudine.

Mani Gyenes (locul 20 în clasamentul general al raliului după două probe speciale (5h46min17sec): “În a doua probă specială nu ne-am putut bucura deloc de traseu.  În permanență a trebuit să fim foarte atenți pentru că erau porțiuni în care nu vedeai aproape nimic din cauza prafului ridicat de concurentul din față. Mă bucur că am ajuns cu bine în bivouac și voi încerca să mă odihnesc pentru că următoarea specială este cu peste 200 de km mai lungă decât cea de azi?”

Marcel Butuza (locul 83 în clasamentul general al raliului după două probe speciale): “A fost foarte greu astăzi din cauza prafului. Am pornit mai în spate pe probă și am prins foarte mulți concurenți din urmă fiind nevoit să rulez o bună perioadă de timp în praful lor. La un moment dat a trebuit să și încetinesc ritmul pentru că am avut ceva probleme cu frâna spate, însă acum suntem în bivouac și deja ne pregătim pentru cea de a treia probă specială din acest Dakar”.

Puteți urmări evoluția celor doi piloți români accesând pagina de facebook a echipei Vectra Racing sau www.dakar.com. Nr. de concurs ale celor doi piloți români sunt: Mani Gyenes – 45, Marcel Butuza – 80.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top