Date intrigante în Car Cost Index 2021: România mai scumpă decât Germania

LeasePlan a dat publicității raportul său anual Car Cost Index care ia în calcul costurile asociate deținerii unei mașini în 22 de state europene.
Car Cost Index

Cea de-a șasea ediție a Car Cost Index, raport elaborat de Leaseplan, arată că nivelul taxelor, al impozitelor și restul costurilor asociate unei mașini sunt mai mari în România decât în alte state europene.

Raportul arată că deținerea și utilizarea unei mașini implică diferențe majore de costuri de la un colț la altul al Europei. Luând în calcul costuri precum prețul combustibilului, al reparațiilor, al asigurărilor, deprecierea și taxele pe o perioadă de deținere de patru ani în care s-au parcurs anual circa 30.000 de kilometri, reportul celor de la Leaseplan arată că sumele plătite lunar de un posesor de mașină sunt extrem de diferite de la o țară la alta.

De exemplu, în timp ce elvețienii au costuri lunare medii de circa 1.138 de euro pentru a deține și utiliza o mașină, grecii trebuie să plătească lunar doar 743 de euro. Deși sumele lunare par mari, nu trebuie uitat că ele rezultă din calcule realizate de o companie care, prin natura activității, trebuie să aibă o imagine cât mai exactă a costurilor implicate de o mașină.

Așa cum era de așteptat, șoferii din Europa de Est au costuri mai mici de deținere și utilizare a unui autoturism decât cei din Vest. Cu toate acestea, raportul arată situații cel puțin intrigante și greu de intuit. Dacă vârful TCO era așteptat să fie simțit în Elveția, mult mai greu de înțeles este de ce locul doi în clasamentul costurilor este deținut de Portugalia. Conform LeasePlan, portughezii plătesc lunar, în medie, 1.127 de euro pentru a utiliza mașina.

Cel puțin la fel de neașteptat este faptul că șoferii din România plătesc lunar, în medie, 871 de euro pentru a deține și utiliza o mașină, adică foarte aproape de nivelul TCO din Finlanda (886 euro) sau Franța (887 de euro), și chiar peste cel din Germania (838 euro).

De altfel, dintre statele Europei Centrale și de Est, doar cehii (926 euro) și slovacii (891 euro) plătesc mai mult decât românii, în timp ce maghiarii au un cost de deținere și utilizare de doar 806 euro, polonezii de 764 euro, iar grecii, cum spuneam, de 743 de euro. Bulgaria nu apare în raportul LeasePlan.

Este important de menționat că valorile de mai sus sunt cele medii ale fiecărei piețe, un TCO pentru un vehicul de clasă A sau B fiind mai redus, la fel cum același indicator pentru un vehicul de clasă mare sau premium este mai mare decât cel evidențiat.

– Nouă lovitură dată dieselului: criză de AdBlue
– Rețeaua de service-uri de anvelope VIANOR sărbătorește 20 de ani

Adaugati comentariu