De ce nu avem autostrazi: Un nou motiv inedit

Autostrada Târgu Neamţ-Iaşi va costa 1,2 miliarde de euro

De ce nu avem autostrazi? O întrebare devenită deja redundantă în lumina celor aproape trei decenii de tranziție în care numărul de kilometri noi inagurați de Guvern se reduc de la an la an. 

Conform vicepremierului și, totodată, ministrului Dezvoltării, Vasile Dâncu, unul dintre motive „este incapacitatea administrativă legată de modalitățile în care ne planificăm resursele și controlăm modul în care se cheltuie banii din administrație”.

Până aici, nimic nou, aceasta fiind deja o scuză clasică a fiecărui regim post-decembrist. Un motiv inedit, însă, invocat de același vicepremier Vasile Dâncu, ar fi numărul mare de arii protejate, care blocheaza dezvoltarea.

„Am construit zone protejate, vreo 25% din teritoriul României sunt zone protejate și în aceste zone protejate se poate construi foarte greu. Credeam noi atunci și autoritatile locale credeau în momentul respectiv că aceste zone protejate vor aduce finanțare de la UE sau din altă parte, dar deocamdată ne blochează construcția unor tronsoane de autostradă”, explică ministrul Dezvoltării.

Referitor la numărul de kilometri noi de autostradă care vor fi deschiși circulației rutiere în 2016 și 2017, ministrul Transporturilor, Sorin Buse, se declară extrem de optimst: ”Anul acesta nu o să fie zero kilometri, anul acesta vor fi 15 kilometri. Lotul II Lugoj-Deva va fi gata pe 15 decembrie. Am fost acolo săptămâna trecută și lucrările sunt foarte avansate. Anul viitor o să fie de zece ori mai mulți, adică 150 de kilometri de autostradă. Vorbim tot de porțiunea Lugoj-Deva, dar și de Sebeș-Turda, plus Suplacu de Barcău-Borș.”

Adaugati comentariu