De la Radiohead la Vivaldi – dezvoltarea noului sistem audio folosit de Ford B-MAX

Piesele unor artişti foarte diferiţi ca gen, precum Black-Eyed Peas, Fugees şi the Eagles au ajutat la crearea unui sistem audio adaptat acusticii noului model Ford B-MAX

Fiecare autoturism – ca şi fiecare încăpere sau sală – posedă calităţi acustice unice. Dimensiunea şi forma habitaclului, materialele din care sunt alcătuite scaunele sau bordul, raportul dintre sticlă şi oţel – toate acestea afectează calitatea sunetului din interiorul unui autoturism nou.

Atunci când inginerii Ford şi-au propus să regleze un sistem audio perfect pentru acustica noului model B-MAX, aceştia au descoperit că aveau nevoie de un instrument special – playlist-ul perfect.

Radiohead, Black-Eyed Peas, the Eagles şi legenda muzicii jazz John Coltrane şi-au dat mâna cu compozitori clasici precum Vivaldi sau Carl Orff în playlist-ul modelului B-MAX, în timp ce inginerii utilizau momente-cheie din piesele şi compoziţiile acestora pentru a regla fin sistemul audio al modelului B-MAX.

Începutul arhicunoscut al piesei devenită imn a celor de la Eagles, Hotel California, are sunetul „uscat” ideal pentru testarea frecvenţelor joase, a ambianţei şi a tonalităţii, conform spuselor inginerului de sunet din cadrul Ford Europa, Matthias Terstegge. Şi el ar trebui să ştie cel mai bine. A ascultat piesa respectivă de mii de ori, în timpul dezvoltării modelului B-MAX şi a altor autoturisme Ford.

A ascultat, de asemenea, frecvenţele joase scurte, dar puternice ale piesei celor de la Black-Eyed Peas, Just Can’t Get Enough, pentru a testa difuzoarele pentru frecvenţe joase de pe modelul B-MAX; reglând filtrele de joasă frecvenţă în amplificator pentru a menţine sunetul de bas puternic şi profund fără reverberaţii şi vibraţii ale uşilor.

Sunetele de bas sunt distribuite uniform, însă distribuirea frecvenţelor înalte depinde de poziţia ocupată în autoturism; prin urmare, inginerii au reglat difuzoarele pentru frecvenţe înalte cu ajutorul concertelor Patru Anotimpuri compuse de Vivaldi şi a pieselor lui John Coltrane pentru a asigura un bun echilibru faţă/ spate. Viorile energice din Cele patru anotimpuri au reprezentat o adevărată provocare pentru difuzoarele pentru frecvenţe înalte ale modelului B-MAX. În cazul în care nu sunt reglate corect, sunetul ar putea fi mai degrabă asurzitor decât plăcut.

Noul model Ford B-MAX va fi disponibil cu un sistem audio unic de calitate premium marca Sony. Acesta include opt difuzoare de înaltă performanţă şi un amplificator Sony de 4 x 25 waţi. Şoferii pot selecta muzica din unitatea radio/CD încorporată, care include un sistem Digital Audio Broadcast, sau de pe playerele lor muzicale portabile, conectate via USB sau Bluetooth.

Adaugati comentariu