Demersurile necesare pentru a afla istoricul unei mașini de ocazie pe care intenționezi să o achiziționezi

mașini de ocazie
Demersurile necesare pentru a afla istoricul unei mașini de ocazie pe care intenționezi să o achiziționezi. 
Istoricul unui vehicul este esențial în procesul achiziționării unui vehicul second-hand, pentru a te asigura de faptul că tranzacția decurge în cele mai bune condiții cu putință. Cum putem afla istoricul unei mașini de ocazie pe care intenționezi să o achiziționezi? În cele ce urmează vă vom spune care sunt demersurile necesare pentru a-l afla.

De ce este necesară cunoașterea istoricului unei mașini de ocazie?

Verificarea istoricului unui vehicul se impune atunci când vine vorba despre achiziționarea oricărei mașini de ocazie. Pentru asta, cumpărătorul are la dispoziție două soluții:

  • Documentele de întreținerea ale vehiculului;
  • Raportul cu istoricul mașinii disponibil online pentru vânzător.

Pentru cumpărător, istoricul autovehiculului reprezintă asigurarea că dispune de toate informațiile necesare care îi permit să își aleagă viitoarea mașină evitând capcanele: mașină furată, vehicula accidentat (dacă vânzătorul omite să dea anumite detalii cu privire la anumite probleme de care este responsabil), înșelăciuni cu privire la kilometraj, înmatriculări în alte țări, folosirea mașinii ca taxi sau pentru activități de curierat etc.

Cum putem afla istoricul unui vehicul?

Primul demers ca și cumpărător este aceea de a cere vânzătorului să comunice toate documentele:

  • Facturi de întreținere și reparații;
  • Cartea de service;
  • Talonul autoturismului.

Toate aceste informații permit cunoașterea unei părți a istoricului mașinii pe care intenționezi să o cumperi. Cu toate acestea, aceste date nu sunt suficiente. Alte informații se pot dovedi a fi esențiale atunci când cumperi o mașină second hand.

Care sunt datele care figurează pe un raport cu istoricul mașinii?

Există în ziua de azi diferite platforme care ne permit să aflăm rapid istoricul unei mașini. Automoli oferă rapoarte complexe, generate pe baza seriei de șasiu a vehiculului (număr VIN sau serie de caroserie). Ulterior introducerii seriei de 17 cifre vei primi un cod de acces pe adresa de email pe care ai introdus-o. După validare vei primi tot pe adresa de email introdusă toate informațiile disponibile despre istoricul mașinii care te interesează.

Datele generate sunt următoarele: an de fabricare, țări în care a circulat, numărul de kilometri reali înregistrați în bordul mașinii (kilometri care se regăsesc în baza de date RAR/ bazele de date oficiale), valabilitate/existența cărții de identitate a mașinii, unele date de identificare și tehnice, valabilitatea ITP și gradul de poluare.

Acest raport îl ajută pe cel care dorește achiziționarea unei mașini să facă achiziția în cunoștință de cauză și să evite anumite probleme/ escrocherii. Dintre alte beneficii oferite de verificarea istoricului auto online menționăm: posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documente însoțitoare ale mașinii, valabilității ITP și a succesiunii înregistrării valorilor odometrului, care, în mod normal, ar trebui să fie sub forma unei creșteri continue.

Comandă un raport VIN: cu ajutorul său ai garanția că deții toate datele pentru a lua cea mai bună decizie înainte de a achiziționa o mașină de ocazie.

Foto: Pexels

Adaugati comentariu