Constructorii de automobile umăresc să stabilească o tranziție între tendințele viitorului și specificațiile unei mașini clasice, optimizând motoarele deja cunoscute pentru a fi prietenoase cu mediul prin emisii de carbon scăzute și un consum de combustibil redus, dar și oferind modelelor noi un design modern și extra optiuni care să le asigure șoferilor un grad înalt de confort.
Tendinte în design
Performanța, confortul și eficiența sunt cele trei obiective principale care definesc modelele actuale. În ultimii ani, producătorii au inovat prin îmbunătățirea performanței și eficienței sistemului de propulsie al mașinilor, reducând greutatea automobilelor prin înlocuirea elementelor cu fibră de carbon cu scopul de a îmbunătăți raportul putere-greutate. Alții s-au concentrat pe formele elementelor inferioare ale caroseriei, mai largi și mai lungi pentru a îmbunătăți aerodinamica, mărind astfel spațiul din habitaclu și oferind o siluetă sportivă, foarte căutată de către conducătorii auto.
Un design agresiv al farurilor este semnul unei mașini sport bine concepute. Producătorii au înțeles această tendință și au decis să pună accent pe tehnologia de iluminare eficientă și de mare putere. Se poate observa și că anumite companii au decis să le construiască ca și lumini individuale, mai exact, faza scurtă și faza lungă sunt implementate într-un singur tub de lumină. Stopurile sunt și ele distinct poziționate în funcție de model și au puterea să sublinieze diferite posturi ale siluetelor, creând de multe ori o interacțiune între zonele luminoase și umbrite pentru a scoate în evidență secțiunea din spate a automobilului.
Grila frontală definește orice siluetă de automobil și, pe lângă utilitatea acesteia de a permite intrarea aerului necesar, este și un element de design care reprezintă caracterul autovehicului și al brandului. BMW Seria 2 Coupe este cel mai bun exemplu: lamelele clasice ale grilei frontale sunt înlocuite de clape cu stil expresiv. Acestea se închid sau se deschid, simulând astfel capacitatea de performanță a motorului din spate.
Tendinte în tehnologie
Mașinile moderne nu pot funcționa numai pe bază de software. O serie de camere și senzori la exterior sunt necesare pentru a furniza computerului mașinii informațiile de care are nevoie pentru o conducere optimă. Acestea sunt necesare pentru opțiuni precum asistentul de parcare sau limitator de viteză în funcție de viteza maximă admisă pe drumurile publice.
Bordul mașinii reprezintă un element principal al unui automobil dar este și un element de design interior. Fiind zona utilizată pentru afișarea informațiilor legate de viteza sau de starea mașinii, șoferul trebuie să poată vedea aceste informații fără a-și lua ochii de la drum. Totul, de la viteză la navigație, la alerte de siguranță trebuie să fie afișat pe parbriz pentru a informa șoferul în cel mai sigur mod posibil. În ultimii ani, tendința este de a adăuga un panou de instrumente digital cu ecran tactil care să ofere o gamă de aplicații si servicii asemănătoare cu cea a unui telefon mobil, care oferă posibilitatea de interacțiune cu mașina în timp real. Alți producători aleg să proiecteze informațiile necesare direct pe parbriz, oferind o experiență complete de condus, prin creșterea atenției la trafic.
Tehnologie – Sisteme de inteligență artificială cu comandă vocală
Calculatorul de bord tradițional este înlocuit de sisteme de inteligență artificială cu comandă vocală. Un astfel de soft poate răspunde la întrebări și oferă diverse instrucțiuni. De asemenea, acesta are o capacitate de învățare și poate înțelege treptat vocea șoferului pentru a oferi o interacțiune cât mai aproape de cea umană. În timp vă dați seama ce legătură personală se creează cu automobilul condus.
Necesitatea oamenilor de a fi în contact cu lumea exterioară în fiecare moment a condus la conceptul de mașină “conectată”. O mașină conectată este una care poate comunica cu sistemele exterioare, permițându-i să partajeze accesul la internet și date cu alte dispozitive din interiorul și din exteriorul mașinii. Astăzi, o specificație a unei mașini conectate este cea de comunicare a acesteia prin intermediul unui telefon mobil. Conducătorul auto poate să deschidă sau să închidă mașina sau chiar să o conducă de la distanță, cu ajutorul unei aplicații mobile.
Fiecare producător auto a ales să își dezvolte modele de automobile în funcție de caracteristicile conducătorilor pe care vor să îi abordeze și de nevoile zilnice ale acestora. Tendința generală este ușor de intuit pe piața de autovehicule și este dominată clar de doi factori principali: designul și tehnologia.
Dacă ești în procesul de a-ți achiziționa o mașină nouă și modernă, toate modele de pe piață îți vor oferi confort și siguranță, dar este important să analizezi caracteristicile fiecărui producător înainte de a face o alegere, pentru că sigur vei fi impresionat de fiecare în parte prin inovațiile variate.