Despre eşapamentele sport

Tobele de eşapament au un rol important în sistemele de evacuare a gazelor de pe automobile. Ele au două funcţii importante: de absorţie a zgomotelor produse de gazele de evacuare la ieşirea din motor (tobele clasice) şi de reducere a noxelor din aceste gaze (tobele catalitice).

În tobele clasice, reducerea zgomotelor se face în carcase metalice cu o geometrie interioară specifică, care permite destinderea gazelor, devierea fluxului prin reflexii în pereţii şicanelor, interferenţa şi absorţia zgomotelor la trecerea prin mediile absorbante dispuse în interior.

Carcasele tobelor sunt confecţionate din materiale speciale, rezistente la gazele arse acide, la temperaturile mari şi la prezenţa vaporilor de apă ce se evacuează. Dintre aceste materiale fac parte oţelurile inoxidabile, aliajele din oţel sau oţelurile aluminizate etc.

Mediile absorbante de zgomote sunt realizate cu precădere din straturi de vată minerală sau vată de sticlă, fibre din oţel inox dispuse la interior etc. O tobă de calitate se poate realiza alegând marca oţelului din care este confecţionată carcasa şi calitatea materialelor absorbante utilizate.

În cazul tobelor având convertoare catalitice, calitatea deosebită şi fiabilitatea îndelungată a acestora este dată de cantitatea de substanţe catalizatoare utilizate (Platină şi Rhodiu) şi de suportul pe care sunt depuşi acestea (suporturi ceramice sau metalice).

O categorie aparte o constituie tobele de eşapamente sport, derivate din cele destinate automobilelor de Formula 1, care au unele calităţi ce le deosebesc de cele clasice. Ele efectuează o evacuare directă a gazelor rezultate în urma arderii şi, din această cauză, permit recuperarea unor pierderi de putere din motor, mai ales la turaţii mari.

Din acest motiv sunt folosite cu precădere pe maşinile sport sau pe cele la care dorim să obţinem un plus de putere. Aceste tobe au un design atractiv, un volum de destindere mai mare şi utilizează materiale de calitate superioară pentru carcase, dar sunt mult mai poluante neavând catalizatori.

În Europa există multe firme care fabrică tobe sport. Printre acestea s-au remarcat, prin calitatea şi diversitatea produselor oferite, firme din Italia şi din Austria. Un loc aparte îl ocupă tobele sport universale fabricate de aceste firme, care pot fi montate pe un număr mare de automobile ce sunt echipate cu motoare cu puteri situate între 50-150 kW fiind omologate  internaţional pentru concursuri de TUV Germania.

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top