Despre hoţi şi maşini furate

În fiecare an în România sunt furate aproape 4.000 de maşini. Și există multe rețele de hoți de mașini nedescoperite.

În anul 2010 numărul declarat al autovehiculelor furate la nivel naţional a fost de 3.952 (dintre care 3.458 au fost autoturisme), iar în anul 2011 s-au înregistrat 3.125 autovehicule furate (dintre care 2.725 autoturisme).  Dintre autoturismele furate un număr de 1.062 (40% din total) au fost de provenienţă autohtonă (din care 887 au fost autoturisme din marca Dacia), iar 1.662 au fost de fabricaţie străină.

Cele mai furate automobile străine au fost cele din mărcile cunoscute: Mercedes (201 furturi), Volkswagen (192), BMW (170), Audi (113), Renault (100), Opel (67). Modelele cele mai furate din marca VW sunt Passat şi Golf, din marca BMW mai ales modelul X5, din marca Audi, modelele A6, A4 şi TT, iar de la Renault modelele Clio, Megane şi chiar Kangoo.

Deşi statisticile publicate referitoare la furturile de maşini în anul 2011 sunt optimiste arătând că furturile declarate au scăzut cu 21% faţă de 2010 (cu 827 autovehicule), se constată că acest flagel nu poate fi controlat şi în fiecare an câteva mii de automobile continuă să fie furate în România.

Pe lângă acestea alte zeci de mii de maşini sunt jefuite de bunuri sau avariate.

Dacă în anii trecuţi poliţia raporta că 25% dintre maşinile declarate furate au fost găsite, în ultimul an nu s-a mai publicat nimic despre gradul de recuperare a maşinilor furate. Cu siguranţă acesta a fost mai mic de 25%, fiindcă dacă ar fi fost mai mare s-ar fi raportat la rubrica realizări. Se pare că fenomenul se desfăşoară la fel ca şi în anii trecuţi: maşina dispare de pe locul unde a fost parcată, este reclamat furtul, este introdus numărul de înmatriculare al maşinii în lista cu maşini furate de pe Internet, iar păgubaşii, asiguratorii şi poliţia aşteaptă să fie semnalată prezenţa maşinii furate pe undeva.

Cum acţionează hoţii de maşini?

Ca să putem să ne apărăm împotriva hoţilor de maşini trebuie să cunoaştem modul lor de comportament şi chiar preferinţele lor.

Care sunt preferinţele hoţilor de maşini de la noi? Potrivit statisticilor hoţii de maşini se împart în două categorii distincte: o categorie de hoţi puţin specializaţi ce preferă maşinile autohtone, care sunt uşor de furat, de dezmembrat şi de vândut prin târguri sub formă de piese de schimb. Automobilele Dacia rămân, aici, preocuparea principală a hoţilor.

Hoţii acţionează de preferinţă în localităţi aglomerate şi cei mai mulţi direct în capitală. Cei mai mulţi hoţi de maşini care acţionează în capitală provin atât din localităţile limitrofe, cât şi din alte judeţe ale ţării. Cei ce acţionează în capitală se bucură de un avantaj important: lipsa acută a locurilor de parcare care îi determină pe mulţi şoferi să parcheze oriunde găsesc un spaţiu liber, prin locuri neadecvate, neiluminate şi nepăzite. – a doua categorie de hoţi sunt cei specializaţi care preferă maşinile de valori mari, provenite din import.

Aceştia sunt bine organizaţi, fac parte de multe ori din reţele transfrontaliere care scot maşinile furate din ţară în 3-4 ore din momentul furtului, le redactează acte false şi le valorifică prin ţările vecine. Sau care aduc maşini furate în alte ţări şi le vând în România.

Mulţi dintre aceşti hoţi fură modele de automobile la comanda unui grup infracţional după ce le urmăresc zile şi nopţi întregi alegând momentul potrivit pentru a acţiona.

S-a observat faptul că în unele localităţi mici de provincie se întregistrează doar câteva maşini furate într-un an sau chiar nici un furt. Aici oamenii se cunosc între ei şi orice persoană străină care se plimbă fără rost prin parcări este supravegheată cu atenţie în mod permanent. În schimb, în oraşele mari, supraaglomerate, cu parcări insuficiente şi automobile parcate pe orice spaţiu găsit liber, furturile de maşini sau din maşini sunt la ordinea zilei.

Chiar şi atunci când îţi laşi maşina într-o parcare cu plată timp de câteva ore poţi risca să ţi se fure obiectele din ea, uneori din neatenţia sau chiar cu concursul celui ce ţi-a taxat parcarea. Riscul de furt este aşa de mare încât în parcările destinate marilor magazine există întotdeauna anunţuri care avertizează că nu răspund de maşinile parcate.

Modalități de furt

Pentru a zădărnici furtul maşinii personale trebuie să cunoaşteți câteva modalități de furt ale hoților pentru le micşora şansele de a fura automobilul şi a-i întârzia în activitatea lor. Vă reamintim câteva dintre ele: – Dacă nu ai alarmă, dacă ai parcat într-un loc neadecvat, dosnic, neiluminat, nepăzit, există cea mai mare probabilitate de a ţi se fura maşina.

Montează-ţi neapărat o alarmă!

Iar dacă nu ai nici asigurare CASCO antifurt paguba devine egală cu valoarea maşinii.

Chiar dacă ai alarmă, noaptea, hoţii trec pe lângă maşină şi o activează de câteva ori obligându-te 2mereu să cobori din casă, să opreşti alarma şi s-o rearmezi din nou. După câteva alarme false de acest fel, însoţit de înjurăturile vecinilor sculaţi în mod repetat din somn, vei prefera să decuplezi alarma până dimineaţa crezând că s-a defectat şi hoţii asta aşteaptă ca să intre liniştiţi în acţiune. – Există şi alte modalităţi de a fi furat. Dacă ieşi dintr-o bancă sau de la CEC şi îţi găseşti o anvelopă dezumflată nu te grăbi imediat să o schimbi.

Mai întâi priveşte cu atenţie în jur.

În timp ce umbli prin portbagaj după scule hoţii îţi pot lua geanta cu bani de pe banchetă şi pot dispărea. -Mulţi hoţi acţionează când eşti oprit cu maşina la stop. Observă obiectele de pe bancheta maşinii, sparg geamul şi fug cu ele mai înainte de a putea interveni în vreun fel.

Alţi hoţi acţionează în momentul când te-ai dat jos din automobil şi te duci să deschizi poarta curţii sau a garajului lăsând motorul pornit. Hoţul se urcă în locul tău la volan şi dispare cu automobil cu tot. Cum vă puteţi proteja maşina?

Unele măsuri de protecţie au caracter general şi sunt bine cunoscute de automobilişti: – Să nu lăsaţi pe timpul zilei genţi, cutii sau alte obiecte în maşina parcată care pot atrage hoţii. Montajul unor geamuri fumurii pentru locurile din spate ale automobilului împiedică hoţii să observe obiectele lăsate pe banchetă. – Hoţii acţionează şi atunci când parchezi maşina şi intri într-un mare magazin.

Ei ştiu că nu vrei să cari bagajele mari după tine în magazin aşa că acţionează în voie după plecarea ta.

Să nu parcaţi maşina printre blocuri, în locuri izolate, neiluminate pe timp de noapte care sunt preferate de hoţii de maşini. Când parcaţi pe un loc străin găsit liber, chiar dacă nu vi-o atacă hoţii noaptea riscaţi să vă treziţi cu anvelopa înţepată, caroseria zgâriată sau ştergătoarele rupte de chiriaşii parcărilor chiar şi în timpul zilei. Tot pe timpul zilei, chiar dacă aţi scăpat de hoţi, riscaţi să vă ridice hingherii maşina, însoţiţi de poliţia locală, pe motiv că aţi parcat în locuri interzise.

Este foarte bine dacă aveţi un garaj pentru a vă proteja maşina atât de hoţi cât şi de intemperii. Dar dacă nu aveţi la uşa lui încuietori sigure, după ce vor deschide garajul hoţii vor acţiona în linişte nevăzuţi de nimeni demontând şi furând tot ce vor dori. – Să dotaţi maşina cu un sistem de alarmă performant.

Acesta este mai eficient dacă maşina se află parcată într-un loc frecventat, luminat corespunzător, fiindcă la declanşarea alarmei hoţii vor prefera să se facă nevăzuți. Pentru a vă proteja somnul şi a nu sări din pat pe timpul nopţii ori de câte ori sună alarma vreunui automobil din parcarea blocului este bine să vă completaţi alarma cu un pager.

Acesta vă va anunţa numai dacă maşina dvs. a fost atacată şi atunci va trebui să coborâţi din casă să vedeţi cine sunt hoţii. Că de prins, chiar dacă îi găsiţi asupra faptului, legea nu-ţi dă voie nici să-i baţi, nici să-i împuşti, iar ca să-i sechestrezi până la venirea poliţiei este aproape imposibil. – Puteţi dota maşina şi cu antifurturi mecanice, cu cheie sau cu cifru, care blochează volanul, pedalele sau maneta cutiei de viteze. Deşi aceste dispozitive se pot deschide de hoţi în câteva minute, dacă în acest timp alarma funcţionează şi ea, activitatea hoţilor poate fi întreruptă.

Nu este bine să afişaţi anunţuri pe geam cu dotările maşinii în vederea vânzării. Echipamentele îi interesează şi pe hoţii de maşini.

Nu este bine să lăsaţi nici ventuzele de fixare ale detectorului radar pe parbriz fiindcă hoţii, după ce vor sparge maşina, îl vor căuta până îl vor găsi.

Nu trebuie să deschideţi portbagajul maşinii în prezenţa unor persoane străine aflate prin apropiere pentru a evita să observe ce aveţi în maşină. -Să nu aveţi încredere în persoane necunoscute şi să nu le luaţi la bord.

Păstraţi acasă actele originale ale maşinii şi o fotografie a acesteia! În cazul când veţi fi victima unui furt auto, aceste documente vor fi utile poliţiei pentru căutarea rapidă a maşinii.

Folosiţi apelul de urgenţă la telefonul 112 ori de câte ori consideraţi necesar pentru a anunţa o situaţie de furt. Indiferent de tipul alarmei şi a antifurtului utilizat este neapărat necesar să aveţi o asigurare facultativă CASCO, pentru furt total sau parţial, cu extindere şi în afara ţării.

Dar să aveţi mare grijă de cheile şi actele maşinii, să nu le lăsaţi niciodată la bord când părăsiţi maşina, altfel veţi întâmpina greutăţi mari cu asiguratorii în caz de furt.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama și găzduită de București Mall. Bucureștiul, un oraș mereu în mișcare, a fost gazda unei experiențe extraordinare pentru pasionații

Scroll to Top